Blocul tuturor si al nimanui

incendiu iasi

Blocul fantoma din Cantemir ramane o problema pentru municipalitate cat si pentru vecini. Constructia aflata intr-o stare avansata de degradare este debransata de la toate utilitatile si a fost clasificata cu risc seismic ridicat.

Din totalul de 114 locuinţe, 49 de locuinţe se află în proprietatea Municipiului Iaşi, 37 de locuinţe au proprietari care au dat declaraţii de acord de demolare iar 28 de proprietari au fost chemaţi în instanţă.

Blocul M2 din Cantemir este in continuare un focar de infectie in zona. Cladirea inca nu a intrat in proprietatea primariei pana cand nu se vor rezolva litigiile in instanta. După mai mult de 10 ani de procese care au vizat, pe fond, relocarea proprietarilor locuințelor din blocul M2, astfel încât municipalitatea să poată demola construcția, instanţa a stabilit un nou termen de judecată la începutul acestui an.

Aseara, un barbat de 42 ani si-a gasit sfarsitul in urma unui incendiu izbucnit la ultimul etaj  La fata locului au intervenit pompierii cu trei autospeciale de stingere, o autoplatforma ai o autopeciala transport victime. Incendiul s-a extins si la acoperisul cladirii.

Gabriel Covasneanu, purt. de cuv. ISU Iasi: „Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Mihail Grigore Sturdza” al judetului Iasi a fost solicitat sa intervina in data de 7 ianuarie anul curent, in jurul orei 17 si 15 minute, la un incendiu ce se manifesta la un apartament, situate la etajul 4, dintr-un imobil din municipiul Iasi. La locul interventiei s-au deplasat 3 autospeciale de stingere, o autoplatforma, o autospeciala de prima interventie si o autospeciala de transport victime multiple. La fata locului s-a gasit o persoana cu arsuri incompatibile cu viata. Incendiul a fost lichidat in foarte scurt timp, iar cauza probabila de producere a acestuia a fost jarul cazut din soba„.

In momentul izbucnirii incendiului, in blocul dezafectat se aflau mai multe persoane, care au reusit sa se evacueze.

Ioana Bilea, purt. de cuv. IPJ Iasi: „In urma incendiului izbucnit ieri la un bloc din municipiul Iasi, intr-unul dintre apartamente a fost gasit decedat un barbat de 42 de ani. In cauza a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa respectiv distrugere, iar cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt„.

Pentru vecini, blocul M2 ramane o problema ramasa nerezolvata de catre primarie.

Eu imi aduc aminte de acest bloc, din 1972 cand arata ca in Neckermann cum era pe vremuri si intre timp, meritul primariei de a ajuns in halul acesta. Nu este singurul bloc identic in Iasi sunt alte 10 care sunt si chiar locuite, vreti un alt exemplu, in blocul de pe strada Romana, imediat dupa colt, intrati inauntru si va speriati cum arata si oamenii locuiesc acolo„, ne spune un barbat.

Blocul acesta a fost al Directiei Sanitare, a asistentelor, a surorilor si acum e o mizerie aici si e un focar de infectie si nu ia nimeni masuri si sa il demoleze sa il puna pe picioare altfel. Nu stiu ce o sa fie, e durere ce e aici„, ne declara o doamna.

In “blocul fantoma” locuiesc acum persoane fara adapost.