Blocaj politic la Iași nemaîntâlnit în 30 de ani

primaria-iasi

Situatie fara precedent in istoria politica a Iasului. De mai bine de 5 luni, Iasul nu are viceprimari. PNL si USR PLUS nu au reusit sa puna bazele unei colaborari in timp ce PSD-ul acuza ca negocierile dintre cele doua partide au fost de fatada.

După o perioadă îndelungată în care s-au contrat pe diferite subiecte, liderii PNL si USR PLUS nu au stat la negocieri mai mult de 5 minute.

Monica Berescu, presedinte USR PLUS

”Eu nu cred că administrația locală e blocată dacă există un viceprimar sau nu. Însa, cred că administrația locală e blocată dacă nu are proiecte. Noi în continuare suntem deschisi să participăm la aceste discuții, de aceea ieri am optat în sala mare și am încercat să le transmitem celor din PNL că ne dorim să avem aceste discuții, însă ni se pare de bun simț și respect ca persoana cu care noi nu putem, să ieșim afară. Atât eu cât și Cosette suntem președinți ale filialelor județene și noi ne așteptam să avem și omologi la această discuție.”

De cealaltă parte, primarul Mihai Chirica a anunţat că va fi promovat în Consiliul Local proiectul de alegere a viceprimarilor, fără alte detalii.

Mihai Chirica, primar Iași

”Nu vom rămâne aici, ne vom continua de drumul nostru și ne vom regăsi sigur că da, la bugetul local, iar în prima ședință a Consiliului Local vom propune şi alegerea funcţiilor de viceprimari, unul de la PNL şi unul de la altă formaţiune politică.”

O reacţie pe tema negocierilor PNL-USRPLUS a avut şi liderul consilierilor locali PSD, Bogdan Balanișcu. Acesta speră ca acest blocaj să nu afecteze proiectele Iașului.

Bogdan Balanișcu, consilier local PSD

”Nu au ajuns la un rezultat negocierile, pentru că așa cum am spus cred că au fost niște negocieri doar de fațadă, a fost un set de tatonări între cele 2 forțe politice doar prin presă și nu cred că vreo una dintre părți își propusese cu adevărat să cedeze ceva, apropo de ceea ce au cerut ca și negocieri, astfel încât să ajungă la un consens. Cred că asta le lipsește în momentul de față celor 2 partide politice, capacitatea de a ajunge la un consens pentru ieșeni. Ar trebui să lase deoparte bătălia politică și să se gândească mai mult la orașul nostru.”

Mihai Chirica a precizat că va susține continuarea negocierilor cu USRPLUS, dar de data asta şi cu prezenţa liderilor centrali Dan Barna şi Dacian Cioloş. Edilul i-a criticat în termeni duri pe cei cu care vrea să facă alianţă.