Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Cuvintele scrise pe sfântul veşmânt de 380 de ani
Puţini sunt cei care cunosc blestemul de 380 de ani al veşmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi are două rânduri de veşminte, unul este permanent, iar celălalt este schimbat în fiecare an. Unul dintre acestea ascunde un blestem strâns legat de domnitorul Vasile Lupu şi Mitropolitului Varlaam.
Anual, pe 14 octombrie, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt schimbate în cadrul unei ceremonii retrânse în care participă doar câţiva preoţi.
Veşmântul care nu se dă jos niciodată are un sigiliu pe care este înscris un blestem al domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam. “Blestemat să fie cel care va împrăştia Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
După sărbătoarea de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, hainele sfinte sunt date către o mănăstire care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Iaşi în anul 1641. Astfel că, pentru a împiedica o posibilă separare a acestora, Moaştele Sfintei Parascheva au fost sigilate de către domnitorul Vasile Lupu şi de către Mitropolitul Varlaam, iar de atunci, acestea nu au mai fost deschise.
Moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi se află învelite într-un giulgiu dintr-o pânză de in. Veşmintele diferă în funcţie de perioada liturghică.
Potrivit tradiţiei, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi trebuie schimbate de cinci ori în decursul unui an. Schimbarea acestora se realizează doar cu o parte din preoţii care slujesc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.Ritualul de schimbare a veşmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi se face seara, după ora 22.