Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bărboi a fost resfințită

image0 - 2022-06-19T171558.657

Slujba de binecuvântare a Bisericii Bărboi, precum și a ansamblului parohial, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Așezământul Bărboi a fost ctitorit de Ion Ursu Bărboi în prima jumătate a secolului al XVII-lea, prin zidirea unei biserici în stil moldovenesc, cu turlă pe naos, și care a dăinuit până spre jumătatea sec al XIX-lea. Cutremurul din 1829 și alți factori distructivi au afectat puternic biserica, ajungându-se în imposibilitatea de a se sluji în ea. Descendenți ai ctitorului Bărboi, familia logofătului Dumitru Sturdza și alți membri ai familiei lor, ajutați de diverși credincioși și de obștea monahală a Mănăstirii Bărboi, au rezidit din temelie actuala biserică, între anii 1841-1844, având ca arhitect și supraveghetor al lucrărilor pe Andrei Karidis. În urma cutremurului din 4 martie 1977, biserica a suferit avarii la structura bolților și a turlelor, existând riscul de prăbușire, conform doxologia. De aceea, Părintele Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, a inițiat lucrări de restaurare, care au inclus şi turnul clopotniţă, precum şi reabilitarea casei parohiale şi a casei de ape. Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Părintele Patriarh Teoctist în ziua de 27 noiembrie 1988.

Odată cu trecerea timpului s-a impus realizarea unor noi lucrări de consolidare și restaurare a bisericii, a turnului clopotniță, și o nouă sistematizare a incintei. Astfel, în urma unei expertize executate de inginerul Ionel Gosav, s-a întocmit proiectul de restaurare și consolidare a monumentelor istorice din Ansamblul Bărboi.

La biserică s-au consolidat și cămășuit fundațiile și elevațiile și s-a construit un dren perimetral pentru îndepărtarea umezelii. S-au consolidat coloanele de marmură și cele din piatră prin grinzi de fier beton. De asemenea, s-a înlocuit marmura și s-a realizat încălzirea prin pardoseală, s-au înlocuit ferestrele din fier cu ferestre din lemn masiv, instalațiile electrice, s-au turnat centuri la nivelul cornișei pe toată suprafața superioară a zidurilor legate prin grinzi.

Pe lângă acestea s-au consolidat turlele bisericii prin exterior, cu fibră de carbon, a fost înlocuită tabla zincată cu tablă de cupru și s-au executat lucrări de intervenție de urgență asupra picturii din cele cinci turle, cu avizul Ministerului Culturii, prin efortul ing. Gheorghe Dănilă, expert în pictură murală.