Biserica Ortodoxa Română saluta decizia ca zilele de 6 și 7 ianuarie sa fie libere legal

boboteaza

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare prin care 6 ianuarie – Botezul Domnului și 7 ianuarie – Sfantul Proroc Ioan Botezătorul devin zile nelucrătoare.

Pentru creștinii ortodocși, sărbătoarea zilei de 6 ianuarie se numără printre cele mai importante sărbători religioase. Această zi are o însemnătate deosebită în cadrul istoriei mantuirii poporului creștin.

Sărbătoarea Botezului Domnului este cinstită, la aceeași dată în fiecare an, pe 6 ianuarie, şi de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, deci putem spune că în total beneficiază de această sărbătoare legală în care nu se lucrează aproape 95% din populația României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, așa cum mai este numită în termeni populari, este unică și prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocși sunt prezenți la biserică pentru a primi Agheasmă Mare. În tradiția ortodoxă, Sfințirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează. Ne bucurăm că această zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează vine, iată, în sprijinul manifestării libertății religioase a creştinilor„, a spus Lucian Apopei, purtator de cuvânt Arhiepiscopia Iasilor.