Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv

pomenirea-sfantului-ierarh-iosif-cel-milostiv-la-catedrala-mitropolitana-din-iasi-242479

Biserica Ortodoxa il cinsteste maine pe Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv. Sfintele sale moaste se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi, iar liturghia va fi savarsita de la ora 9.00 de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Preasfintitul Parinte Nichifor Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a fost Mitropolit al Moldovei şi Sucevei intre anii 1875-1902, fiind cel care a finalizat zidirea Catedralei Mitropolitane din Iasi în anul 1886, constructia fiind începută de marele mitropolit Veniamin Costachi.

În calendarul bisericii ortodoxe, în ziua de 26 ianuarie este pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Acest moment va fi marcat în mod deosebit la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană, unde se află spre închinare sfintele sale moaşte.

Lucian Apopei – Purtator de Cuvant Arhiepiscopia Iasilor

„Menţionăm că în această zi, credincioşii vor putea asista la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi în Paraclisul Ecclesia din Muzeul Mitropolitan, dar şi în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană, dis de dimineaţă, începând cu ora 6 şi 30 de minute.

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan. Rămânând de mic orfan de tată, iar mama sa făcându-se monahie, la vârsta de 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact, care l-a adus în obștea Mănăstirii Frumoasa, din Basarabia, apoi la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iași, unde tânărul Ioan a învățat ascultarea, smerenia, precum și slujirea lui Dumnezeu și a semenilor aflați în suferință.