Biserica îl praznuiește pe Sf. Ioan Botezătorul

Sharing is caring!

Zi importanta pentru crestinii ortodoxi din tara noastra. Sf Ioan Botezatorul este serbat de biserica, fiind considerat cel mai important proroc. Tot astazi, aproximativ 2 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica. Dupa Boboteaza, pe 7 ianuarie se sarbatoreste Sf Ioan Botezatorul. Este considerat cel mai important proroc si cel care face legatura intre Vechiul si Noul Testament. Sfantul Ioan este mentionat in cartile de religie si Biblie ca fiind cel care a avut misiunea de a-i pregati pe oameni pentru primirea lui Iisus Hristos pe pamant.

Traditia spune ca astazi se boteaza gerul, adica temperaturile cresc. Sf Ioan este ocrotitorul pruncilor. In unele zone din tara inca se mai pastreaza o parte din datinile stramosesti. In Bucovina, de exemplu, sunt gospodarii unde se impodobeste un brad, iar sarbatoritii din familie dau petrecere. In Transilvania, pe vremuri, cei care purtau numele de Ioan sau alte derivate erau purtati pana la rau, unde erau botezati. Si tot traditia spune ca cine este vesel astazi va fi fericit tot anul.

Astazi, aproape doua milioane de romani isi serbeaza ziua onomastica. Peste 300.000 de femei poarta numele Ioana, iar 400 de mii de barbati se numesc Ion. Peste 500 de mii au numele de Ioan, iar alti 320 de mii poarta numele de Ionut.

shares