Biserica Bărboi devine mănăstire de călugări

dsc_0017

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis transformarea unei mănăstiri cunoscute din centrul orașului Iași. Odată cu ieşirea la pensie a preotului Constantin Andrei, care a fost paroh al Bisericii Bărboi, Mitropolia a luat decizia transformării acesteia într-o mănăstire de călugări. 

A fost numit stareț, părintele arhimandrit Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala Mitropolitană și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Lucian Apopei – Director de Comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor:

Părintele Arhimandrit Nathanael Neacşu a fost numit, paroh al Bisericii Bărboi din Iași, odată cu ieșirea la pensie a părintelui Constantin Andrei. Viața de parohie își va continua cursul ei normal, însă acesteia i se va adăuga ca un plus de consistență în viața liturgică și pastorală, reactivarea Mănăstirii Brăboi. Prin decizia permanenței Consiliului Eparhial Iași, respectiv așa cum este atutar și a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost reînființată Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel Bărboi din Iași, ca mănăstire de călugări”.

Ansamblul bisericesc Bărboi, a funcționat vreme de aproapoe două veacuri ca așezămant monahal. Actuala biserică a fost construită între anii 1841-1844.

Nathanael Neacşu – staret Manastire Barboi:

„Rugăciunea este o cale care ține toată viața și este o cale anevoioasă dar și foarte frumoasă, foarte plină, foarte provocatoare. Este o relație”.

Nathanael Neacşu, stareţul noii mănăstiri, a obţinut două titluri de doctor.  Primul este în domeniul Spiritualităţii Ortodoxe şi este obţinut la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, iar al doilea este în domeniul Teologiei dogmatice şi a fost obţinut în 2014 la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel, din Salonic, Grecia.