Birocrația l-a sufocat pe PETrică la Focșani. Un automat scump de colectat deșeuri zace de un an în magazie

Sistemul PETrică a fost cumpărat de Primăria Focșani, cu 50.000 de euro, în octombrie 2022, dar nu a putut fi instalat din cauza numărului prea mare de autorizații ce trebuiau obținute.

În primul rând, ar trebui să lămurim din start cine sau mai bine zis ce este PETrică. Ei bine, vorbim despre un sistem inteligent de colectare a deșeurilor reciclabile, adică PET-uri, sticle și doze din aluminiu, sistem care este folosit cu succes în mai multe orașe din țară.

Odată instalat într-un loc vizibil din orașul de pe Milcov, PETrică ar primi diverse categorii de ambalaje (enumerate mai sus) eliberând în schimb tichete valorice folosite pentru intrarea la spectacolele sau închirierea unui loc de parcare cu plată.

Din păcate, la Focșani birocrația a înfrânt inițiativa iar PETrică zace și acum în depozit, la aproape 10 luni de la achiziționare. Ideea de a amplasa un asemenea sistem de colectare a deșeurilor în oraș a aparținut unuia dintre viceprimari, Alexandra Tătaru, care a încercat să urmeze exemplul Brașovului, acolo unde asemenea aparate funcționează cu succes de multă vreme.

Propunerea a fost susținută în consiliul local în luna aprilie 2022 și a primit undă verde la finanțare, adică 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru achiziționarea aparatului respectiv. După două licitații „jucate în prelungiri”, PETrică a fost cumpărat și a ajuns în orașul Micii Uniri în luna octombrie. Dacă inițiatorul proiectului – viceprimarul Alexandra Tătaru – a crezut sincer că sistemul va fi pus imediat în funcțiune, în scurt timp avea să înțeleagă că se înșelase amarnic.

PETrică a fost „parcat” în depozitul Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice (DDSP) Focșani, acolo unde îl găsim și astăzi. Chiar la finele anului trecut primul obstacol s-a dovedit a fi certificatul de urbanism. Ca orice „agregat” care urma să ocupe spațiu pe proprietatea primăriei, PETrică avea nevoie de respectivul document care să-i confere mult râvnitul statut de legalitate.

Dosarul întocmit de DDSP (instituție aflată în subordinea primăriei) a fost însă respins de Serviciul de urbanism (al aceleiași primării) pe motiv că lipsește o anumită adeverință. Între timp sărbătorile de iarnă se apropiau cu repeziciune, iar PETrică începuse să cadă în uitare. Apoi a intervenit problema alimentării cu energie electrică. Trebuia găsită imediat o locație unde racordul să fie cât mai facil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *