Biocombustibilii solizi, în atenția specialiștilor de la Facultatea de Mecanică

TUIASI

În contextul crizei energetice actuale, cercetătorii de la Facultatea de Mecanică a Unversității Tehnice „Gheorghe Ascahi” din Iași împreună cu Universitatea Agrara de Stat din Moldovă desfășoară un proiect de cercetare privind îmbunătățirea calității biocombustibililor proveniți din materii prime colectate de pe ambele maluri ale Prutului. Proiectul se desfășoară pe o perioada de 18 luni și are o valoare de 200.000 euro.

În perioada noiembrie 2020 – mai 2022, cercetătorii din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Ascahi” din Iași lucrează la proiectul „Îmbunătățirea calității biocombustibililor biosolizi proveniți din materii prime colectate de pe ambele maluri ale râului Prut”.

„Este vorba despre un proiect pe cercetare, un proiect care se intituleaza «Îmbunătățirea calității biocombustibililor biosolizi proveniți din materii prime colectate de pe ambele maluri ale râului Prut. Partenerul este Universitatea Agrară de Stat a Moldovei. Noi am împărțit de la bun început care sunt activitățile pe care le desfășurăm noi și ei, astfel încât rezultatul final să vină în sprijinul producătorilor de biocombustibili solizi și respectiv de brichete pentru îmbunătățirea puterii calorifice, mai ales în contextul crizei energetice în care se află întreaga lume la ora actuală”, a declarat conf.univ.dr.in. Gelu Ianus, decanul Facultății de Mecanică TUIași.

Printre obiectivele generale ale proiectului se numară dezvoltarea laboratoarelor de cercetare ai celor doi parteneri , analiza critică a materiei prime selectate pentru experimentare sau estimarea compoziției optime pentru producerea BCSD.

„Încă de la începutul propunerii de proiect am constatat faptul că există o necesitate în studierea acestor bicombustibili solizi din cauza problematicii actuale de mediu care se impune la nivel național, cât și global. În cadrul acestui proiect, alături de partenerii noștri de la Universitatea Agrara de Stat din Moldova, ne-am implicat în studierea morfologică cât și a potențialului chimic al acestor biocombustibili solizi, în special in scopul identificarii structurii si a determinarii cantitatii de lignina, celuloza si hemiceluloza, astfel incât informațiile pe care noi le obținem le putem da mai departe partenerului care identifică astfel influența teperaturii și de asemenea determină cantitatea de cenușă, în urma procesului de ardere așa încât să poată estima o compoziție potrivită pentru a utiliza aceste brichete și peleți în consumul mai departe pentru populație”, a zis dr.ing. Bogdan Istrare, șef de lucrări la Facultatea de Mecanică TUIași.

Până acum, specialiștii au deja 24 de tipuri de probe de biomasă studiate, iar până la finalul proiectului aceștia vor obține o rețetă optimă în producerea de biocombustibili solizi pentru mediul de afaceri și producatorii din acest domeniu.