Bilanţul cutremurului din Maroc a ajuns la peste 2.000 de morți şi 2.000 de răniți / Trei zile de doliu național

Un cutremur neobişnuit de puternic a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând moartea a peste 2.000 de persoane, potrivit celui mai recent bilanț, şi deteriorând clădiri din satele din Munţii Atlas până în oraşul istoric Marrakesh. Oamenii treziţi de cutremur au fugit pe străzi îngroziţi.

Turiști din Marrakesh povestesc pentru BBC momentele terifiante din timpul cutremurului devastator. „Clădirile se prăbușiseră în jurul nostru”, „Am simțit cum vibra pământul”, „La început am crezut că e un atac terorist” sunt câteva dintre mărturiile acestora. 

10 septembrie Ora 7.10 Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara că 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică, în urma cutremurului care a lovit, vineri seară târziu, zona Munţilor Atlas, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Cutremurul care s-a produs în jurul orei locale 23.00 a avut o magnitudine de moment de 6,8, dar s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, ceea ce a făcut ca efectele sale să fie mai severe şi mai ample.

Supravieţuitorii și-au petrecut noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.

 Salvatorii săpau sâmbătă printre dărâmături pentru a găsi supravieţuitori sub casele prăbuşite în satele izolate din munţii Atlas din Maroc, în urma celui mai devastator cutremur din ultimele şase decenii, care a ucis peste 1.300 de persoane şi a lăsat multe persoane fără adăpost, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Cutremurul care s-a produs vineri seara târziu a avariat clădiri istorice din Marrakech – cel mai apropiat oraş de epicentru – dar cele mai multe victime au fost raportate în zonele muntoase din sud.

Ministerul de Interne a declarat că 1.305 persoane au fost ucise şi 1.832 rănite în urma cutremurului. Seismul a avut, potrivit institutului american de monitorizare geologică USGS o magnitudine de moment 6,8 şi s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, în timp ce epicentrul său a fost localizat la 72 km sud-vest de Marrakech.

Marocul a declarat trei zile de doliu naţional, timp în care drapelul naţional va fi arborat la jumătate de catarg în toată ţara, a anunţat sâmbătă Curtea regală.

Forţele armate marocane vor desfăşura echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi şi pături, a adăugat aceasta.

Cutremurul, care a avut loc în jurul orei 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), a afectat o porţiune din lanţul muntos Atlas. Undele seismice au fost resimţite până la Huelva şi Jaen, în sudul Spaniei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech şi în zonele învecinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *