Bilant Vama Albita – 2018: „Peste 3,1 milioane treceri de persoane!”

În anul 2018, valorile de trafic prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița a înregistrat peste 3.100.000 de treceri persoane, din care 1.500.000 cetăţeni U.E. şi 1.600.000 cetăţeni non-UE și peste 880.000 mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât si pe sensul de ieşire din ţară.
Comparativ cu anul 2017, s-a înregistrat o creștere de 15% a numărului de treceri persoane și o creștere de 10% a numărului de vehicule care au tranzitat acest punct.
Fapte ilegale
În anul 2018 la nivelul judeţului Vaslui au fost înregistrate 1.444 evenimente de frontieră, constatându-se 343 infracţiuni, în care au fost implicate 374 persoane. Totalul bunurilor indisponibilizate/confiscate fiind de aproximativ 2.700.000 lei.
În anul 2018, au fost aplicate 1.101 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 628.045 lei.
Combaterea migraţiei ilegale
Dotările cu tehnică de supraveghere atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, fixe sau mobile cât şi mijloacele de mobilitate terestră şi pe apă, au făcut posibilă intervenţia promptă şi rapidă a tuturor echipajelor poliţiei de frontieră. Migrația ilegală se poate manifesta sub diverse forme:
- folosirea de documente / vize false ori falsificate;
- trecerea ilegală peste frontiera de stat, prin locuri nepermise.
În anul 2018 au fost înregistrate 10 cazuri (9 încercări de trecere frauduloasă ale frontierei de stat și 1 caz de folosire de documente false ori falsificate în PTF Albița.)
*Tineri din R. Moldova opriți la frontieră– 04.08.2018
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au depistat în zona de responsabilitate doi tineri din Republica Moldova, care au încercat să intre ilegal în România, trecând înot apa râului Prut.
La începutul lunii august, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni- I.T.P.F. Iași, acționând în baza unei informații provenite de la un polițist de frontieră aflat în timpul liber, au depistat pe direcţia localităţii de frontieră Bumbăta, în apropierea malului românesc al râului Prut, două persoane de sex masculin, cu îmbrăcămintea și încălțămintea ude și murdare de noroi, și care nu-și justificau prezența în zonă.
S-a procedat la conducarea celor două persoane la sediul sectorului în vederea stabilirii identității și efectuării cercetărilor.
În urma verificărilor specifice efecuate, cu sprijinul autorităților din R. Moldova și din declarațiile persoanelor, s-a stabilit că, cei doi tineri sunt Ion H. și Nicolae T., cetățeni din R. Moldova, în vârstă de 21 ani, respectiv, 19 ani și au trecut râul Prut înot cu intenția de a ajunge în municipiul Galați și de a-și găsi un loc de muncă.
Totodată, s-a stabilit faptul că Ion H. a mai fost depistat, în cursul anului trecut, încercând să intre ilegal în România.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
În baza Acordului de Readmisie încheiat între C.E. şi R.Moldova, cei doi tineri au fost predaţi autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.
Prevenirea şi combaterea contrabandei şi a infracţiunilor conexe
În perioada analizată au fost înregistrate 34 de cazuri de contrabandă, cantitatea de țigări confiscată fiind de peste 61.000 de pachete de țigări de proveniență R. Moldova, în valoare totală de aproximativ 270.000 lei.
* Rețea specializată în contrabanda cu ţigări, destructurată de polițiștii de frontieră– 28.11.2018
Poliţiştii de frontieră vasluieni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, au destructurat o reţea care desfăşura activităţi în sfera contrabandei cu produse din tutun şi care acţiona pe raza judeţelor Vaslui şi Iași.
În perioada septembrie 2018 – noiembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui s-au sesizat în legătură cu existenţa şi funcţionarea unei reţele infracţionale care avea preocupări în sfera contrabandei cu ţigări şi care desfăşura activităţi pe raza judeţelor Vaslui şi Iaşi.
În urma documentării cauzei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, având sprijinul colegilor de la Sectoarele Poliției de Frontieră Huși și Berezeni pe anumite segmente ale activităţilor de probaţiune, polițiștii de frontieră au stabilit că rețeaua este formată din nouă persoane, dintre care şase cetăţeni români și trei cetățeni din R. Moldova, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Aceştia au introdus în România, peste râul Prut, cantitatea de aproximativ 33.000 de pachete cu ţigări, în perioada menționată fiind documentate şi realizate capturi intermediare.
Mod de operare
Ţigările erau introduse în România, peste râul Prut, de trei dintre membrii reţelei, toţi bărbaţi de cetăţenie R. Moldova. Acestea erau preluate de doi cetăţeni români, sub coordonarea capului reţelei, cetăţeanul român I.F., în vârstă de 41 de ani şi depozitate, pentru scurte perioade de timp în locaţii din zona de frontieră. Ulterior, ţigările erau preluate şi transportate de alţi doi membri ai reţelei, tot cetăţeni români, în localitatea Miroslava, sprijiniţi ca antemergători de cei trei cetăţeni R. Moldova, urmând ca ulterior să fie comercializate de un alt membru al reţelei, cetăţean român, pe piaţa neagră din judeţul Iaşi.
În urma unei informaţii deţinute de colegii noştri, potrivit căreia capul reţelei urma să achite o sumă de bani cetăţenilor din R.Moldova pentru ţigările traficate, dar şi pentru realizarea acţiunii şi întregirea probatoriului în dosarul penal, în data de 26.11.2018 s-a organizat şi efectuat prinderea în flagrant a acestora, precum şi punerea în executare a unor mandate de aducere şi ridicarea bunurilor provenite sau folosite în activităţile infracţionale.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 3.000 de pachete cu ţigări de provenienţă R. Moldova, în valoare de 30.000 lei, trei autoturisme în valoare totală de 50.000 lei, diferite sume de bani în lei şi valută, cinci telefoane şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.
Totodată, poliţiştii de frontieră au pus în aplicare zece mandate de aducere la sediul S.T.P.F.Vaslui în vederea continuării cercetărilor, emise de către ofiţerul de poliţie judiciară, care instrumentează cauza.
In cauza, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de contrabandă, în data de 27.11.2018, trei dintre membri reţelei fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, care a dispus arestarea acestora pentru o perioadă de 30 de zile, ceilalţi şase fiind cercetaţi în stare de libertate.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Combaterea traficului internaţional cu autoturisme furate
În anul 2018 s-a constatat menţinerea cazurilor de trafic internațional cu auto furate pe relaţia UE–spaţiul ex-sovietic. În anul 2018, au fost înregistrate 20 cazuri in care poliţiştii de frontieră au depistat autovehicule semnalate ca fiind furate sau cautate de autoritati: 12 autoturisme,1 autocamion, 2 microbuze marfă, 2 motociclete și 2 utilaje compresor, în valoare totală de aproximativ 1.165.000 lei.
*Utilaj declarat furat de autoritățile din Franța, depistat la P.T.F. Albiţa–24.02.2018
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița au descoperit la controlul de frontieră şi reţinut pentru continuarea cercetărilor un utilaj Compresor care figura în bazele de date ca fiind furat din Franța.
La sfârșitul săptămânii trecute, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa– I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, Tudor G., cu cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 52 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion marca Mercedes pe care transporta un utilaj compresor marca Atlas Copc și o platformă pe care era un utilaj Compresor marca Doosan, ambele înmatriculate în Franța. În autocamion se mai afla, ca pasager, cetățeanul din R. Moldova Mihail S., în vârstă de 31 de ani.
La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că utilajul Compresor tractat, marca Doosan, având aceeași serie de șasiu, dar alt număr de înmatriculare, figurează în bazele de date ca fiind furat, semnalare introdusă de Franța. Celălalt utilaj tip compresor aflat în autocamion nu a putut fi identificat după seria de șasiu, fiind reținut pentru expertizare.
Cu privire la aspectele constatate, Tudor G. a declarat că cele două utilaje sunt în proprietatea lui Mihail S., el fiind contactat doar să le transporte şi că nu are cunoştinţă despre situaţia juridică a vehiculelor.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de tăinuire și tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare,iar cele două utilaje, în valoare totală de 200.000 lei, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.
Fals şi uz de fals
Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost constate 128 infracţiuni săvârşite de participanţii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu îndeplineau condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.
*Documente false, descoperite la controlul de frontieră– 02.05.2018
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit ascunse, în portofelele unor cetățeni din R. Moldova și în pantoful unuia dintre ei, documente false.
În Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de control, ca pasageri în două autoturisme, cetăţenii din R. Moldova Victor L. și Radu A., în vârsta de 42 de ani, respectiv, 24 de ani.
În baza unor analize de risc pe linia migrației ilegale, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unor controale amănunţite persoanelor și bagajelor. Astfel, au fost descoperite, asupra celor doi bărbați, două cărţi de identitate cu însemnele autorităţilor române, care aveau imprimate fotografiile celor doi bărbaţi, și un permis de conducere, cu însemnele autorităţilor din R. Moldova, eliberat pe numele lui Radu A. și valabil pentru categoriile B și C.
Cu ocazia verificărilor specifice efectuate lucrătorii noştri au stabilit că documentele în cauză sunt falsuri și că Radu A. nu este posesor de permis de conducere.
Cu privire la cele constatate, bărbații au declarat că au procurat documentele de la mai mulţi conaționali, ale căror date nu le cunosc, plătind suma de 150 de euro pentru fiecare document în parte. Aceștia au mai spus că urmau să folosească documentele în state ale Uniunii Europene pentru a ocupa mai ușor un loc de muncă.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cele două cauze sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Cooperarea interinstituţională:
S.T.P.F. Vaslui cooperează, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere cu structurile M.A.I. din judeţ, cu structurile judiciare, cu organele administraţiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile.
Cooperarea internaţională:
Pentru rezolvarea situaţiilor apărute la frontieră, S.T.P.F. Vaslui cooperează cu structurile similare din Republica Moldova, precum şi cu Centrele / Punctele de contact care funcţionează la nivelul frontierelor române.