Bilanț al activității IPJ Iași în 2021

ipj

Un bilanț realizat de Inspectoratul Județean de Poliție Iași pe anul trecut arată efectele pandemiei. Au fost înregistrate 86.000 de apeluri de urgență, infracțiunile contra persoanei au înregistrat o creștere cu 709 fapte față de anul 2020 și au fost organizate 3.299 de acțiuni pentru limitarea și înlăturarea efectelor pandemiei. Deși numărul total al accidentelor rutiere a crescut cu 21%, se înregistrează o scădere în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere grave cu 27% și numărul de victime rănite grav cu 33%.

Iașul se află pe locul doi la numărul de apeluri la Numărul Unic de Urgență 112, după București. În 2021 au fost direcţionate către I.P.J. Iaşi 86.738 de apeluri, iar poliţiştii au intervenit la 38.989 dintre acestea. În cadrul programelor de prevenire a criminalităţii, poliţiştii ieşeni au desfăşurat 319 activităţi pentru prevenirea infracţiunilor contra persoanei, a infracţiunilor contra patrimoniului, a violenţei domestice şi agresiunilor de natură sexuală, beneficiari fiind peste 34.000 de persoane, de pe raza judeţului Iaşi, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

„Colegii din cadrul Biroului de prevenire a Criminalității, dar cu sprijinul celorlalți polițiști din cadrul strcuturilor operative au finalizat anumie cercetări care au fost inițiate la nivelul Inspectoratului Județean. Este finalizat stiudiul privind percepția siguranței în unitățile de învățământ și un studiu referitor la percepția victimelor violenței domestice, asupra interacțiunii cu polițiștii, care este inițiat în noiembrie, dar care nu este finalizat”, a declarat Costel Gâtlan, chestor de poliție în cadrul IPJ Iași.

La nivelul trecerilor la nivel cu calea ferată au fost înregistrate 33 de accidente, dintre care 17 au avut loc pe raza judeţului Iaşi. De asemenea, 4 persoane au fost electrocutate, iar una dintre acestea a decedat. În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor sesizate, se înregistrează o creştere faţă de anul 2020, cu 37 de fapte, fiind sesizate 442 de fapte penale.

cms șef Costaș Teodor, șef secție regională TF Iași

„Cea mai mare creștere este pe linie economică, asta este un plus. Au fost înregistrate mai multe infracțiuni în domeniul economic. Scadem la cele judiciare cu 3 fapte. La infracțiunile da altă natură avem o creștere de 7 infrancțiuni”, a transmis cms. șef Costaș Teodor, șef secție regională TF Iași.

Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2021, la nivelul IPJ Iași au avut loc 93 de încadrări de personal şi au venit de la alte unităţi 15 angajaţi. Astfel, funcţiile alocate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi sunt ocupate în proporţie de 80,44 %. De asemenea, la nivelul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi funcţiile prevăzute sunt ocupate în proporţie de 74,45%, fiind vacante 47 de funcţii.