Big Brother pe strazile Iasului, cu ocazia hramului Sf. Parascheva

Sharing is caring!

Iasiul se pregateste sa devina centrul religios al tarii. Sute de mii de pelerini sint asteptati sa participe la sarbatoarea Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Slujbele vor incepe de pe 11 octombrie, iar la liturghia de pe 14 octombrie vor lua parte zeci de mii de oameni. Centrul Iasiului va fi impanzit de camere de supraveghere, politisti si jandarmi.

Forfota in curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Mai sunt doar patru zile pana cand racla cu moastele sfintei cuvioase Parascheva va fi scoasa din Catedrala si adusa pe baldachin, pentru ca toti pelerinii sa se poata inchina. Anul acesta, crestinii se vor putea ruga si la sfintul Spiridon din Corfu, ale carui moaste vor fi aduse in cursul zilei de vineri.

Preot Marian Timofte, vicar MMB: “Vom veni in spirjinul celor care stau la rand, in special pe timpul noptii, cu ceai cald, cu pachete, vor fi voluntari”.

Pe traseul pelerinilor vor fi móntate si sase ecrane gigant, de unde oamenii pot urmari ceea ce se intampla in Catedrala si in preajma lacasului de cult. Atentie si la cersetorii din preajma catedralei, spun autoritatile.

Mihai Chirica, primar Iasi:Nici noi, nici Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu valideaza strangerea de bani de niciun fel si de nimeni. In sensul ca, toti cei pe care ii veti vedea pe strada sunt ilegali acolo”.

Aproape 1000 de politisti si jandarmi vor patrula in centrul orasului, in special in preajma Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Colonel Ion Sandu, comandant Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau: “Suntem solidari cut toti pelerinii, astfel incit sa ii ajutam sa treaca, pentru nevoile sufletesti, la sfintele moaste si sa se intoarca acasa mai intariti, pentru toate nevoile idnetificate de ei si pentru care vin la Iasi”.

Medicii ii sfatuiesc pe oameni sa vina imbracati adecvat si sa aiba medicamentele la ei, daca stiu ca au probleme de sanatate.

Tudor Ciuhodaru, medic Spital de Neurochirurgie Nicolae Oblu Iasi: “Imbracati-va corespunzator, hainele groase sint esentiale, mai ales ca veti sta noaptea, multe ore la 0 grade. Veti sta la rand, este bine sa aveti si lichide calde la dumnevoastra.Am zis lichide calde, nu alcoolul, care nu va este prieten in aceasta perioada. Este bine ca orice simptom sa fie corect diagnosticat si tratat corespunzator, intr-o unitate de elita”.

Echipajele de prim ajutor vor sta, in permanenta, in preajma pelerinilor.

Prof dr. Diana Cimpoesu, sef UPU- SMURD: “Vor exista, din partea SMURD, cel putin doi medici si trei asistenti,vor fi si voluntarii, ai nostri, alaturi de cei de la Crucea Rosie”.

Sarbatorile Iasiului incep pe 11 octombrie si se termina pe 15 octombrie, atunci cind va fi organizat si un spectacol musical in aer liber, urmat de un foc de artificii. Anul trecut, aproape 200 de mii de oameni au trecut pe sub baldachinul de flori.

 

shares