Biden si Putin au vorbit o ora la telefon. „A fost o discutie profesionala si de fond”, a anuntat un oficial american

bidenputin-3_f2833de4bd

În timpul convorbirii telefonice a președintelui american Biden cu președintele rus Vladimir Putin, Casa Albă spune că Biden „a fost clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde decisiv și vor impune costuri rapide și severe asupra Rusiei.”

Convorbirea de o oră a președintelui Biden cu președintele rus Vladimir Putin a fost „profesională și de fond”, a spus un înalt oficial al administrației americane, dar „nu a existat nicio schimbare fundamentală în dinamica care se desfășoară de câteva săptămâni”.

„Cei doi președinți au convenit că echipele noastre vor rămâne angajate în zilele următoare”, a declarat oficialul reporterilor după apel. „Rusia poate decide oricum să continue cu acțiune militară. Într-adevăr, aceasta este o posibilitate distinctă”.

Apelul a venit la o zi după ce consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că Rusia s-ar putea pregăti să atace Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 20 februarie și le-a spus americanilor din Ucraina că ar trebui să părăsească țara în 48 de ore. SUA au continuat să-și reducă prezența diplomatică la Kiev, a spus oficialul, dupa un anunț al Departamentului de Stat că mai mulți diplomați americani se vor muta din capitală.

Rămânem angajați să menținem vie perspectiva detensionării prin diplomație”, a spus oficialul. „Dar suntem, de asemenea, cu ochii limpezi în privința perspectivelor acestui lucru, având în vedere pașii pe care Rusia îi face pe teren la vedere, chiar în fața ochilor noștri. Miza este prea mare pentru a nu oferi Rusiei toate șansele de a evita o acțiune despre care credem că ar fi catastrofală. Așa că, ca întotdeauna, continuăm pe două căi.”

Oficialul a spus că Biden a reiterat ideile SUA cu privire la măsuri atât pentru a spori securitatea europeană, cât și pentru a aborda unele dintre preocupările de securitate ale Rusiei, dar a remarcat că „rămîne neclar dacă Rusia este interesată să-și urmărească obiectivele în mod diplomatic”.

Întrebat dacă Rusia a luat decizia de a invada, oficialul a spus: „Cred că răspunsul sincer la această întrebare este că nu avem vizibilitate deplină asupra luării deciziilor președintelui Putin”.

Dar știți, nu ne bazăm evaluarea acestui lucru pe ceea ce spun rușii în mod public”, a continuat oficialul. „Ne bazăm evaluarea lui pe ceea ce vedem pe teren… care este o acumulare continuă a Rusiei la granița cu Ucraina și nicio dovadă semnificativă de detensionare sau cu adevărat vreun interes în de-escaladare.”
Oficialul a spus că SUA își vor continua și chiar își vor spori sprijinul pentru Ucraina pentru a o ajuta să se apere în cazul în care Rusia continuă să-și escaladeze agresiunea.

„În ceea ce privește planurile noastre de viitor, cred că președintele Biden și alți oficiali au fost clari că, dacă Rusia va continua pe calea escaladării, Statele Unite vor continua să sporească sprijinul pentru Ucraina, pentru a-i permite acesteia să se apere, iar dvs. stiți, această abordare nu s-a schimbat”, a spus oficialul.