Biden se întâlnește la Varșovia cu Iohannis și ceilalți lideri est-europeni din NATO. Ce teme se află pe agenda discuțiilor

62326197

Joe Biden se întâlnește miercuri, la Varșovia, cu liderii statelor de pe Flancul Estic al NATO. Pe agenda discuțiilor figurează sprijinul pentru Ucraina, suplimentarea trupelor aliate în Europa Centrală și de Est, dar și ajutor pentru Republica Moldova.

Ultima zi a turneului președintelui american în estul Europei se încheie cu participarea la summitul extraordinar al formatului București 9, relatează AFP, citată de news.ro.

Biden „se va întâlni cu liderii Celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup de aliaţi ai NATO de pe flancul nostru estic, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de nezdruncinat al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Această demonstraţie de susţinere, prevăzută să aibă loc la palatul prezidenţial din Varşovia, este menită să liniştească aceste nouă ţări (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia), care au în comun faptul că sunt foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varşovia şi se află pe flancul estic al NATO.

La reuniunea de la Varșovia va participa și președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea va fi axată pe războiul din Ucraina, de altfel motivul principal al vizitei liderului de la Washington.

Printre subiectele de pe agendă figurează modul în care aliații de pe Flancul Estic se vor coordona în continuare în fața amenințării rusești, dar și sprijinul pe care statele din această regiune îl acordă Ucrainei.

Va fi discutată și doleanța mai veche a țărilor riverane zonei de război de consolidare a posturii de apărare și descurajare. Cu alte cuvinte, mai multe trupe aliate, în special americane, și suplimentarea tehnicii militare.

Această întâlnire intervine la o zi după ce liderul rus a promis că îşi va continua „metodic” ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina şi a anunţat retragerea Rusiei din tratatul americano-rus New START privind dezarmarea nucleară, amintind de cele mai grele momente ale Războiului Rece.

Occidentul vrea „să termine cu noi o dată pentru totdeauna”, a proclamat Putin, acuzând Washingtonul şi aliaţii săi europeni că poartă „responsabilitatea de a alimenta flacăra conflictului ucrainean şi victimele sale”.

Joe Biden a replicat printr-un discurs susţinut la Varşovia în aceeaşi zi. „Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum a spus Putin. Milioanele de cetăţeni ruşi care vor doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamicul”, a spus el.