Biden despre negocierile dintre Rusia si Ucraina: „Nu le vom spune ce sa faca!”

Președintele american Joe Biden subliniază că nicio problemă privind Ucraina nu va fi rezolvată fără participarea Ucrainei. „Depinde de ucraineni… Nimic despre Ucraina fără Ucraina. Nu știu ce vor face. Dar știu un lucru: nu le vom spune ce să facă”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă guvernul ucrainean ar putea face compromisuri cu Rusia.

El a menționat că, după ce trupele ruse vor părăsi Hersonul, ambele părți vor decide ce să facă în perioada de iarnă și dacă vor face compromisuri. Biden a mai spus că intenționează să discute despre războiul Rusiei cu liderii G20 din Indonezia.

„Voi merge la G20. Mi s-a spus că președintele Putin este puțin probabil să fie acolo, dar alți lideri mondiali vor fi… Și vom avea ocazia să vedem care ar putea fi următorii pași”, a explicat Baden.

El a subliniat că, în opinia sa, ajutorul va fi acordat Ucrainei în mod continuu. „Aceasta este așteptarea mea”, a spus el. Comentând cuvintele liderului republican Kevin McCarthy că nu va acorda Ucrainei un „cec in alb”, Biden a remarcat: „Nu i-am dat Ucrainei cecul alb”.

Potrivit acestuia, Statele Unite nu au închis cerul deasupra Ucrainei pentru a nu „intra în al treilea război mondial” și nici nu au furnizat rachete pentru „HIMARS” cu o rază de zbor de peste 600 de mile.

„Nu vreau să înceapă să bombardeze teritoriul Rusiei”, a adăugat el.

„Dar le oferim toate oportunitățile rezonabile de a se proteja? Vrem să ne asigurăm că sunt capabili să se apere și să răspundă la ceea ce este cea mai urâtă agresiune care a avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial… a lui Putin, pe teritoriul Ucrainei. Și sunt multe în joc.

Prin urmare, potrivit acestuia, ar fi „foarte surprins” dacă republicanii ar spune că „nu vor finanța nevoile legitime de apărare ale Ucrainei”.