TUIASI, o universitate europeană

TUIASI

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași va forma o rețea de tip „universitate europeană integrata” alături de alte nouă instituții de învățământ superior de prestigiu din Europa. Alianța INGENIUM, a obtinut un punctaj de 93 de puncte din 100 și va primi un buget de 14,4 milioane de euro pentru următorii patru ani. Aceasta finantare prevede întărirea și dezvoltarea relațiile de colaborare educațională și de cercetare între cei 10 membri ai alianței.

Prin acest proiect, cele 10 universități parte din rețeaua INGENIUM vor deveni o „universitate europeană” integrată. Acestea vor avea 10 campusuri răspândite în toate colțurile UE și 172.000 de studenți pregătiți să realizeze mobilități la toate ciclurile de studiu.

„Este vorba despre succesul pe are îl are Alianța Universităților Europene, Ingenium, în care vom testa la scară mare tot ceea ce s-a creat în ultimul timp, propuneri care pentru unele universități merg, pentru altele, nu. șa că, împreună, 10 universități vom reuși să facem prin angajare instituțională, prin participarea a cât mai multor colegi și studenți și din administrație, demersurile pentru microcertificări, programe de microdiplomă, cercetare interdisciplinară înoțită de publicații.”, Irina Lungu – prorector TUIASI.

În cadrul alianței se va lucra pentru implementarea sistemului de microcredențiale. Astfel, studenții, înmatriculați la una dintre universitățile membre ale alianței, vor putea să obțină un număr de credite la orice instituție INGENIUM prin absolvirea unui curs sau a unui modul de învățare. Ulterior, creditele le vor fi recunoscute și de universitatea la care sunt înmatriculați.

„ A fost o concurență mare. Au fost 31 de depuneri de proiecte, dintre care peste 20 s-au calificat peste punctajul minim și suntem dintre fericiți, cu 93 de puncte din 100%. Însă, mărturisirea pe care o fac și de care chiar suntem mândri este că funcționează principiul. Nu știi ce pierzi când câștigi și ce câștigi când pierzi.” Acum doi ani a mai fost o depunere a aceluiași proiect, ne-am calificat peste punctajul minim dar în ideea celor care au evaluat proiectul, nu a fost suficient.”, a adaugat Irina Lungu – prorector TUIASI.

Alianța va crea o scoală doctorală unică și un Centru Științific care vor deveni, împreună cu Centrul de incubare și accelerare internațională a spin-off-urilor și spin-out-urilor INGENIUM. Aceste instrumente sunt pentru atragerea cercetătorilor talentați, unul dintre scopuri fiind identificarea unor soluții care pot fi implementate, prin transfer tehnologic, în societate.