Berea cu aromă de ciocolată și cafea realizată la USV Iași

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescude la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea.

După ce anul trecut, studențiiUSV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercatealte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de laspecializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vorparticipa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scopdidactic.

„În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă,dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire șiparticularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiindmalțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel bruneste mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostrude microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri debere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci.Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre esteadăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției.Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă maipuțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelieruluide microproducție bere al USV Iași.Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosindechipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici.Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se otrasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățilesale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupraetapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată șitoate pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșc

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!