Benzile roşii de pe trotuare sunt neconforme

Desfiintati-benzile-rosii-de-pe-trotuare-

Anul trecut, membrii Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iași au prezentat două filmuleţe care indică faptul că trotuarele din oraş au devenit neîncăpătoare pentru pietoni şi cei care folosesc bicletele sau trotinetele. Este vorba în special de acele trotuare unde a fost creată banda roşie destinată celor care se deplasează pe două roţi. Sunt prezentate secvenţe în care o mamă care împinge un cărucior şi cu care iese dintr-un magazin este pe punctul de a fi lovită de un utilizator al trotinetelor electrice. În a doua secvenţă, un biciclist care încearcă să depăşească alţi doi tineri ce se deplasau pe banda roşie, de asemenea, cu biciclete, a evitat în ultimul moment să se izbească de un grup de pietoni. „Desființarea benzilor roșii nesigure de pe trotuare este o urgență! Am realizat acest video pentru a evidenția conflictul permanent dintre pietoni și utilizatorii de biciclete/trotinete, cu accent pe situațiile posibile de accidentare.

Atât pietonii, cât și cei ce circulă pe banda roșie sunt expuși pericolelor iminente. Cu atât mai mult sunt predispuse accidentărilor categoriile vulnerabile: părinții cu cărucioare, persoanele cu dizabilități, copiii, vârstnicii etc. În momentul de față aceste benzi roșii nedreptățesc pietonii, ocupând abuziv spațiul de pe trotuar, dar și utilizatorii de mijloace de transport prietenoase cu mediul, expunându-i la riscuri”, spuneau atunci cei de la APTA.

Dezamăgire

Subiectul a fost reluat zilele trecute, când membrii asociaţiei au avut programate două întâlniri cu reprezentanţii administrației locale pe tema infrastructurii pentru deplasările cu bicicleta în municipiu. Concluzia discuţiilor a fost că, deşi sunt neconforme, nu este oporturtună desfiinţarea pistele roşii. „Administrația admite că benzile roșii existente pe trotuare nu sunt piste adecvate, dar deocamdată nu doresc să scoată indicatoarele de piste care obligă bicicliștii să le folosească și care mențin starea de nesiguranță de pe trotuare atât pentru bicicliști, cât mai ales pentru pietoni, cu precădere pentru cei vulnerabili – persoane cu dizabilități, copii, vârstnici etc. Am fost dezamăgiți și să vedem în Master planul pentru circulatia bicicletelor propuneri de reabilitare a unor piste de pe trotuare, anume CUG – Podu Roș, unde noi am realizat măsurători și spațiul legal pietonal este abuziv ocupat pe majoritatea segmentelor de aceste benzi roșii, în aceeași logică retrogradă de a nu lua din spațiul mașinilor, ci din cel al pietonilor și din spațiul verde”, spun membrii APTA. Aceştia mai precizează că au dorit să abordeze şi subiectul avizării pistei Tudor – Agronomie, însă la discuţii nu nu a venit niciun reprezentant al Poliției Rutiere pentru a discuta despre întârzierea nepermis de mare în implementarea acestui proiect.