Beneficiarii voucherelor de 250 de lei riscă să fie amendați dacă le folosesc în alte scopuri

Începând cu luna aceasta, cei cu venituri mici beneficiază de tichete sociale în valoare de 250 de lei, bani care se vor acorda o dată la două luni. Aceste sume vor putea fi cheltuite doar pentru alimente de bază sau hrană caldă, iar cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi uriașe din partea autorităților.

Persoanele care vor cheltui sumele în alt scop decât alimente de bază și asigurarea de mese calde vor primi între 1,5 și 2 puncte amendă. Dacă încearcă să obțină numerar în schimbul tichetelor, vor fi sancționată cu trei sau patru puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume între 7.650 și 10.200 de lei.

Amenzi sunt prevăzute și pentru unitățile emitente ale acestor tichete sociale ori magazine sau cantine, acolo unde aceste tichete se vor putea utiliza. Și acestea pot fi sancționate cu amenzi între 7.650 de lei și 10.200 de lei în cazul în care oferă numerar în schimbul tichetelor.

Unitățile menționate mai sus vor primi amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei (între patru și șapte puncte-amendă) pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.

Unitățile emitente ale tichetelor vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei (10-14 puncte-amendă) pentru nealimentarea cardurilor, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise.

De aceste tichete vor putea beneficia următoarele categorii:
• pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
• familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
• familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
• familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
• persoanele fără adăpost.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!