Belgia renunţă la referinţa la sex, pe cartea de identitate

belgique

Mențiunea genului va dispărea de pe cărțile de identitate belgiene pentru a facilita înregistrarea persoanelor care nu se identifică cu binaritatea sexelor între bărbați și femei.

În 2019, Curtea Constituțională din Belgia a anulat prevederea referitoare la transsexualitate din 25 iunie 2017, considerată nerezonabil de restrictivă și, prin urmare, discriminatorie. Curtea a considerat că menținerea categoriilor binare, masculin sau feminin, pentru înregistrarea sexului în certificatul de naștere este incompletă. Guvernul federal de la Bruxelles avea în intenție să rezolve acest aspect neconstituțional, dar nu era clar cum să procedeze în această etapă.

O opțiune a fost determinarea unui sex cu semnul „X” pe cartea de identitate. Dar, în final, guvernul a decis să renunțe de tot la referința la sex de pe cartea de identitate, potrivit unei note politice transmise parlamentului federal pentru 2022. Miniștrii Justiției, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) și ai Afacerilor Interne, Annelies Verlinden (CD&V), precum și secretarul de stat pentru Egalitatea de șanse, Sarah Schlitz, au pregătit împreună un proiect de lege în acest sens.