Bebelus cu meningita salvat de medicii Spitalului de Boli Infectioase Iasi

meningita

Un bebelus de 7 luni cu meningita a fost salvat de medicii Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. Initial, copilul a fost internat in stare critica la Spitalul de Copii Sf. Maria cu febra mare si varsaturi iar medicii au decis transferul acestuia la Spitalul de Boli Infectioase.

Copilul a raspuns bine la tratament si acum este in stare stabila. Un rol esential l-a avut mama bebelusului care a fost atenta la simptome si s-a adresat imediat medicilor.

„Când a fost preluat de echipa noastră medicală, copilul reacţiona cu greutate la stimuli, avea mişcări limitate şi refuza alimentaţia de aproape 12 ore. În cel mai scurt timp, echipa medicală s-a mobilizat în vederea realizării tuturor procedurile necesare imediate. Timpul se scurgea în defavoarea micuţului.  Meningita meningococică reprezintă o patologie de cel mai înalt nivel de urgenţă pentru că forma bolii poate fi fulminantă, iar decesul poate surveni în câteva ore. Analizele efectuate în regim de urgenţă  în cadrul  laboratorul spitalului nostru au confirmat diagnosticul de meningită”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația membranei care invelește și protejează creierul și măduva spinării. Aceasta este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central fiind o afecțiune severă, cu risc letal și cu risc de vindecare cu sechele grave.

Punerea cât mai rapidă a unui diagnostic și, implicit, începerea de urgență a tratamentului reprezintă aspecte cheie în managementul acestei urgențe medicale. La meningită, durerea de cap apare, de obicei, în partea din spate a capului, la nivelul gâtului și cefei, iar o umflare la nivelul fontanelei poate fi un semn definitoriu pentru meningita la copii.