Băuturile răcoritoare conțin coloranți care pot pune sănătatea în pericol

coloranti

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consimatorilor (ANPC), avertizează, printr-o postare pe contul de Facebook, despre riscul pentru sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor, a unor coloranți aflați în unele băuturi răcoritoare comercializate în România.

Oficialul ANPC a publicat avertismentul, alături de câteva fotografii relevante, duminică, zi în care este în vigoare în mare parte din țară un cod portocaliu de caniculă, care predispune la un consum mai ridicat de lichide.

„Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor și atentia acestora”, a scris Paul Anghel, detaliind cei șase coloranți considerați cu risc:

  • E110 –galben portocaliu
  • E 104 – galben de chinolina E122- carmoizina
  • E 129- roșu allura
  • E102 tartrazina
  • E 124 – roșu ponceau 4R

„De menționat că în mai multe țări din lume  colorantul E 102 este interzis (SUA, Austria, Norvegia), pentru efectele sale nocive asupra sănătății. A fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului”, a scris Paul Anghel.

Directorul general al ANPC precizează că oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că acest colorant afectează ficatul, poate provoca tumori (cancer) și probleme grave ale celulei hepatice.

„De asemenea, E 102 este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii.  Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele. Recomandarea oamenilor de știință este să evităm acest aditiv E 102, mai ales pentru copii și persoanele astmatice”, a conchis oficialul ANPC.