Batalia pentru Getodava, s-a scris prima fila de istorie

Getodava

Prima editie a Festivalului Geților-Getodava a strans pe dealurile din Cucuteni sute de oameni dornici sa vada, sa auda sau sa se conecteze cu o bucata importanta de istorie romaneasca. Mai multe asociatii de reconstituire istorica, din toata tara, au facut posibil evenimentul. Batalia pentru Getodava a fost un succes.

Evenimentul inedit s-a desfașurat pe platoul dealului Laiu -unde in anul 1959 s-a descoperit celebrul tezaur de aur și unde se afla necropola -cimitirul getic, formată din mai multe movile și  care nu este foarte departe de cetatea getică de la Cotnari, chiar langă mormântul princiar getic de sec. V î.e.n. și transformat în anii 70 în Muzeu. Cu mic cu mare, cei prezenti, au trait o lectie de istorie pe viu.

Organizatorii au reconstituit un sat fortificat geto-dacic cu case și cuptor din lut sau corturi, în interiorul căruia au avut loc diferite ateliere meșteșugărești. La intrarea în satul fortificat s-au tinut spectacolele cu dansuri, ritualurile și demonstrațiile militare.