Bătaie de joc pe bani europeni la Bacău

conducta

Conducta de apa de la Bacau poate fi subiect de telenovela. Compania Regională de Apă Bacău a angajat un expert pentru a stabili cauza ultimelor avarii de la conducta cu apa. Doar la locul avariei din luna iulie s-a stabilit ca sunt deficiente grave de proiectare si executare a lucrarii. Primaria din Bacau a finalizat in urma cu 7 reabilitarea conductei iar lucrarea a costat 52 milioane de euro din care 39 milioane de euro au provenit din fonduri europene.

Municipiul Bacau este alimentat cu apa din lacul de acumulare de la Valea Uzului printr-o conducta de 65 kilometri. 45 kilometri de conducta au fost modernizati din fonduri europene iar 20 kilometri au ramas nemodernizati. Prin 5 avarii majore a trecut Bacaul recent iar la ultima dintre ele, oamenii au fost nevoiti sa stea o saptamana fara apa potabila la robinete. In disperare de cauza, Compania Regionala de Apa Bacau a redus cu 3 bari presiunea din conducta ca masura de protectie si a angajat un expert.

Din expertiza respectiva au rezultat in linii mari doua aspecte. Pe de o parte, vorbim de necorelari in ceea ce priveste proiectarea, cateva erori de proiectare pe de alta parte vorbim despre o greseala de executie a antreprenorului”, a declarat intr-o conferinta de presa Nina Chiper, director CRAB.

Tragand o concluzie se poate spune ca este o neconcordanta majora intre ceea ce este proiect si ce s-a executat in teren, pe de alta parte  serie de executii tehnice care nu au niciun fel de explicatii daca este sa dam citire concret expertului tehnic. Aductiunea este cu un diametru unic de 1000 mm pe toata lungimea iar subtraversarea in zona unde s-a produs avaria prevede o reducere la 800 mm, fara niciun fel de explicatie tehnica. Prin proiect conducta trebuia sa aiba 1 metru pe toata lungimea”, a spus Cosmin Necula, primar Bacau.

Mai grav, unele zone de imbinare a conductei a fost prinsa cu sarma.

Ceea ce spune expertul, tradus intr-un limbaj simplu, executantul a prins lucrarea cu sarma, cu o flansa care nu era conforma, care nu exista nici macar in catalogul producatorului”, a adaugat Cosmin Necula.

Expertul a recomandat o expertiza complete a conductei care ajunge la 285.000 euro. Alte lucrari de reparatii si inlocuire a conductei scoate din bugetul orasului Bacau, cateva milioane de euro.

Foto: desteptarea.ro