Bataia nu e ruptă din rai, răbdarea este!

Din păcate, în România educarea prin pedepse corporale nu este chiar o excepţie, statisticile arata ca aproape jumatate din părinţi recunosc că îşi agresează fizic copiii in asa-zisa educatie. Scenariul este cat se poate de simplu dar cu repercusiuni pe termen lung: un copil bătut va deveni violent iar ca adult isi va extrage convingerile din violenţă.

Copilul aşteaptă de la părinţi iubire, înţelegere şi protecţie, iar dacă aceştia îl umilesc, îl pedepsesc sau îl rănesc, el va învăţa că oamenii sunt răi, că nu poate avea încredere în nimeni şi că lumea din jur este nesigură, iar urmările negative pe care bătaia le are asupra viitorului adult sunt deosebit de complexe.

Supus frecvent stării de alertă şi frică, un copil îşi redirectionează resursele cognitive pentru a-si asigura un minim de management emoţional, scăzându-i chiar inteligenţa.

Pe lângă aceste efecte dramatice pe care abuzul fizic le are asupra copilui pe termen lung, nici pe termen scurt bătaia nu este o soluţie: nu-şi va atinge scopul de corecţie, de îndreptare a unui copil obraznic, dimpotrivă. Reacţia unui copil bătut sau pedepsit dur prin alte metode va fi una de aversiune şi va apărea imediat tentaţia de a răspunde la rândul lui prin violenţă sau printr-o atitudine pasiv-agresivă.

Psihologii mai sustin ca un copil speriat şi umilit ajunge să mintă. Umilirea copilului, ţipetele sau vorbele dure ale părinţilor pot avea un efect la fel de negativ ca bătaia asupra celui mic.