Bărbatul infectat cu hantavirus este în stare critică

parhon

Un barbat in varsta de 72 de ani, din judeţul Neamt, a fost adus in stare foarte grava la Spitalul ‘Dr.C.I.Parhon’ din Iasi, unde a fost diagnosticat cu hantavirus, o boala infectioasa rara. Boala este transmisa de rozatoare si provoaca febra hemoragica cu sindrom renal.

Bărbatul a ajuns la Iași după ce a fost redirecţionat de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Târgu Neamţ pentru că avea stări de greaţă, vărsături, şi o stare generală proastă, cu anurie şi hematurie.

Ionuț Nistor, purt. de cuv. Spital Parhon Iași: „Este un caz foarte grav internat la Spitalul Parhon, un pacient de 72 de ani, bărbat, transferat din UPU Târgu Neamț. Adresat inițial la Spitalul Parhon pentru anurie, hematurie și stare generală alterată. Au fost evaluate mai multe ipoteze pentru posibila lui afectare renală în condițiile în care acest pacient trăia la 50 de metri de pădure fusese cu câteva săptămâni de zile în urmă, în pădure pentru a-și pregăti lemnele pentru iarnă. Starea lui este foarte gravă, din păcate afectarea multi-organ face ca prognosticul să fie rezervat. Sperăm să fie o evoluție favorabilă, dar în prezent prognosticul este rezervat la acest pacient”.

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale. Această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte.

Maftei Doina, medic coordonator CPU și ambulatoriu: „Cei care merg în vacanțe la munte, în locuri mai puțin amenajate ca igienă, cei care locuiesc lângă pădure și manipulează lemnele de lângă pădure și îți aduc acasă lemne pe care le taie, le stivuiesc în magazii, atunci se poate produce infectarea. Afectarea renală este severă sau poate fi chiar ușoară. Sunt cazuri care evoluează ușor sunt cazuri care evoluează sever. Dacă afectarea renală este severă, recuperea se va face mult mai greu. De cele mai multe ori se recuperează, nu este o boală care să determine sechele pe termen lung în mod obițnuit, există și cazuri care vor avea sechelă. De cele mai multe ori funcția renlă se recuperează până în 6 luni de zile la cazurile severe”.

Primul astfel de caz diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008, de atunci fiind confirmate 20 astfel de cazuri. Ultimul caz a fost diagnosticat în 2019.

Mai multe despre bătrânul infectat cu hantavirus AICI.