Bărbat cu o tumoră gigant operat la Spitalul de Neurochirurgie

Spital N. Oblu

Un bărbat de 51 de ani a primit o nouă șansă la viață după ce a fost operat de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 cm. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar specialiștii neurochirurgi au folosit tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a crește calitatea vieții pacientului. 

Pacientul în vârstă de 51 de ani s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie cu dureri de cap foarte intense, dar și cu tulburări de vedere. În urma investigațiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 cm.

Lucian Eva – manager Spitalul de Neurochirurgie Iași: „Pacientul în vârstă de 51 de ani s-a adresat serviciului nostru pentru dureri de cap intense și tulburări de vedere. În urma investigațiilor, s-a descoperit o tumoră localizată pe partea din creier responsabilă pe vedere.

Operația se face în niște condiții speciale, în condiții de întuneric. Pacientul sta inclusiv în sala de operații pre și post operator într-un salon special în care lumina albă este controlată. 

Fluorescența este în realitate, o întâlnim și în natură, licuricii de exemplu emit fluorescenta. După cum vedeți, nimic nou, toate aceste molecule se întâlnesc în mod natural, dar de data aceasta ajută la prelungirea sau chiar salvarea acestor pacienți. 

Cu ajutorul preparatului Gliolan, o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur, s-a reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul. Intervenția chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de țesutul cerebral sănătos.

Tudor Ciuhodaru, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași: „Tot mai mulți pacienți ajung la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” cu forme avansate de cancer pentru ca au neglijat o simptomatologie banală.

Nu neglijați aceste simptome banale: cefaleea,  durerea de cap, vertijul, amețelile. O simptomatologie legată de tulburări de echilibru, o anumită stare de oboseala, astenie. Pentru că pot indica o afecțiune foarte gravă și cu cât timpul trece, cu atât șansele de recuperare sunt mai mici. Se pot face minuni dacă ajungeți la timp. 

Spitalul de Neurochirurgie este primul spital din România care a introdus, în urmă cu 10 ani, terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul preparatului Gliolan. Cu ajutorul acestei tehnologii medicii reușesc să îi ținem în viață pe pacienți, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenție, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente.