Barajul de la Pașcani intră în linie dreaptă. Ar putea fi una din puţinele investiţii din PNRR cu care să se aleagă Iaşul

baraj_lunca_pascani

„România a început negocierile cu Comisia Europeană pentru sumele alocate în cadrul planului REPowerEU pentru investiții în infrastructură energetică, o extensie PNRR care se bazează pe trei piloni: economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie”, a anunțat deputatul Sorin Năcuță. Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, investiție veche de mai bine de 35 de ani, dar unde lucrările s-au oprit în 2018, are astfel șanse să fie finalizată în perioada următoare.

La sfârșitul lunii octombrie, Sorin Năcuță spunea că a primit confirmarea oficială din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene că obiectivul a fost inclus pe lista de actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul inițiativei europene REPowerEu de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, în special a celei provenite din surse regenerabile. Acum, România a prezentat Comisiei Europene o listă cu proiectele hidroenergetice, care ar adăuga producției anuale aproape 2 TWh energie regenerabilă, iar Acumularea Hidroenergetică Pașcani face parte din această listă, a precizat deputatul. El ne-a precizat că, pe lista proiectelor propuse, complexul de la Pașcani este pe poziția 2 din 13, dar că suma prevăzută pentru finanțarea obiectivelor energetice depășește valoarea însumată a celor 13.