Bani pentru toate localitățile ieșene

foto_bani

Comunele si orasele din judetul Iasi vor primi 23 de milioane de lei pentru a plati o parte din datorii si pentru a sustine, in privinta cofinantarii, proiectele aflate in implementare.

Fondurile provin de la bugetul de stat, din cote defalcate, si au fost impartite de consilierii judeteni pe baza unui algoritm care a fost folosit si anul trecut. Concret, suprafata localitatilor a contat in proportie de 80 la suta la impartirea banilor, iar populatia – in procent de 20 la suta.

Fiecare dintre cele 98 de comune si orase din judetul Iasi vor primi sume cuprinse intre 66.000 de lei si doua milioane de lei.

Media este de circa 100.000 sau 200.000 de lei, bani pe care ii vor primi aproape toate comunele, dar si orasele Harlau, Podu Iloaiei si Targu Frumos.

Cei mai multi bani i-a primit municipiul Iasi –  peste doua milioane de lei, pe locul secund situandu-se  municipiul Pascani, cu 470.000 de lei.

De o suma ce depaseste 400.000 de lei va beneficia insa si  comuna Schitu Duca.

In privinta oraselor Harlau, Podu Iloaiei si Targu Frumosm acestea  vor primi tot atatia bani cat majoritatea comunelor, adica  sume cuprinse intre 100.000 de lei si 200.000 de lei.

Exista insa si comune mai mici si cu populatie redusa, care vor  beneficia doar de cateva zeci de mii de lei.

In aceasta categorie intra Ciohorani, Costesti, Draguseni,  Mircesti, Rachiteni si Valea Lupului.

Pentru anii urmatori,estimarile sunt chiar mai optimiste.
Astfel, se spera ca in 2019, localitatile iesene sa beneficieze, impreuna, de 46 de milioane de lei din cotele defalcate.

In 2020, suma ar urma sa fie de aproape 41 de milioane de lei, iar in 2021- de peste 30 de  miliioane de lei.