Bani multi si conditii zero! Azilele de batrani din Neamt, gasite fara prosoape si sapun, iar lenjeriile erau murdare
În cazul a zece dintre azilurile de bătrâni din Neamţ, controalele au scos la iveală destule nereguli. Urmare a acestor abateri au fost date amenzi de aproximativ o sută de mii de euro.
Concluziile primelor verificări dispuse la centrele de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi vârstnici cu şi fără dizabilităţi au fost făcute publice ieri după-amiază, 11 iulie 2023, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de prefectul Adrian Niţă. Nu sunt foarte mari probleme, dar au fost descoperite neajunsuri.
Urmează a se vedea ce va fi după ce comisile de control vor finaliza acţiunile la toate cele 65 de astfel de centre, unde-s cazaţi bătrâni şi copii. Din cele 25 pentru vârstnici, patru sunt publice. În cazul celor 21 private, patru sunt autorizate şi au înaintat documentele necesare în vederea obţinerii licenţei, restul având-o deja. „Luni, 10 iulie, au fost verificate zece centre pentru persoane vârstnice, administrate în sistem privat. Reprezentanţii ISU au aplicat şapte amenzi a câte 50.000 lei, pentru funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu. În parte, este vorba de foste pensiuni sau locuinţe, adaptate pentru acest gen de servicii“, a declarat prefectul Adrian Niţă.
Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit la aceste unităţi diverse abateri, între ele fiind lipsa afişării listei de meniu, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, lipsa prosoapelor, a săpunului lichid, lenjerii şi prosoape murdare, meniuri incomplete, fără gramaje şi produse lactate expirate.
Cei de la Inspecţia Muncii au depistat neconformităţi, dispunând amenzi de 23.000 de lei, pentru contracte ce nu erau semnate de aparţinători şi beneficiari, lipsa evidenţelor orelor de muncă sau neefectuarea controalelor medicale periodice ale salariaţilor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au aplicat opt amenzi, care au totalizat 69.000 de lei.Principalele nereguli au fost proasta gestionare a deşeurilor medicale, spaţii de depozitare a acestora necorespunzător dotate, biocide sau medicamente expirate ori probe alimentare păstrate în cantităţi insuficiente. La patru centre nu era respectată cerinţa asigurării spaţiului de şase metri pătraţi pentru beneficiari.
„Poliţia Neamţ a aplicat şase sancţiuni contravenţionale, pentru neimplementarea cerinţelor minime de securitate sau pentru lipsa evaluărilor de risc. În cele zece centre controlate lucrează 194 de angajaţi. Cuantumul total al amenzilor aplicate în prima zi de control a fost de 485.300 lei (aproape o suta de mii de euro – n.red.), o amendă putând fi între 2.000 şi 82.000 lei“, a mai afirmat prefectul Neamţului.