Băncile florale din Darabani sunt unicat în România. Au o frumusețe aparte

Băncile florale din Darabani sunt unicat în România, ele fiind în perioada caldă a anului principala atracție pentru toți cei care ajung în nordicul orășel.

Prea puțini știu însă că aceste instalații (două bănci și o fântână) presupun un efort considerabil din partea administrației locale. Amenajate de cum vine primăvara și menținute în spațiul public până la căderea frigului, băncile florale au devenit un simbol al orașului Darabani de multe zeci de ani.Unii localnici vorbesc de apariția primei bănci în anii 60 ai secolului trecut, alții spun că ar fi vorba ”doar” de anii 80.

Scriitorul Victor Teișanu își amintește că prin târg se rostea deseori numele unui anume Suhăreanu, antreprenor sau peisagist, care ar fi adus la Darabani acest model în anii 60, scrie stiri.botosani.ro

”A văzut pe undeva prin țară și, pentru că era un tip întreprinzător, a adus și aici acest model de bancă. Nu a lucrat în prezența oamenilor, noi am văzut deodată că a apărut în oraș această bancă. Toți străinii care veneau o receptau ca pe un șoc, era ceva de mare efect. Serele orașului Darabani, prin oamenii pricepuți de acolo, întrețin de zeci de ani această bancă, manifestă o grijă specială pentru ca banca să nu se piardă. La Darabani, se știa că primăvara activitatea începea cu refacerea ei”, spune Victor Teișanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *