Bănci ornate cu flori și mușchi în Botoșani. Sunt unicat

Întreținerea lor presupune, însă, multă migală și o mână de profesionist pentru ca în fiecare primăvară oamenii să se bucure din nou de băncile și fântâna din Darabani.

Un simbol al celui mai nordic oraș din România, un semn al trăiniciei și al rezistenței indiferent de vitregiile timpurilor pe care și florile, și oamenii, le străbat. Băncile florale și fântâna reprezintă mândria localnicilor și credința că prin străduința lor Darabanii își păstrează farmecul vechiului târg al boierului Balș.

Zilele acestea, oamenii administrației orășănești au început procesul de replantare a florilor pentru a pregăti ornamentele.

”Odată cu revenirea timpului cald, revin și ornamentele unicat ale Darabaniului: băncile și fântâna din flori. În acest an vom construi și o troiță, iar pentru anii următori așteptăm sugestiile dumneavoastră. Ne dorim un oraș cât mai frumos!”, este mesajul transmis de administrația dărăbăneană.

Prea puțini știu însă că aceste instalații (două bănci și o fântână) presupun un efort considerabil pentru a fi menținute în fiecare an. Amenajate de cum vine primăvara și păstrate în spațiul public până la căderea frigului, băncile florale au devenit un simbol al orașului Darabani de multe zeci de ani.

Unii localnici vorbesc de apariția primei bănci în anii 60 ai secolului trecut, alții spun că ar fi vorba ”doar” de anii 80. Mai mult sau mai puțin de jumătate de secol, așadar, în care simbolul verde este anual primenit și îngrijit de primăvara până toamna, apoi înmulțit și pregătit în sere pe perioada iernii.

Cele două bănci și fântâna se află în grija sectorului de gospodărire locală din cadrul Primăriei Darabani. Vechile sere ale orașului au fost preluate de admnistrația locală încă din anii 90, fiind și astăzi administrate cu resurse proprii. Aici, în aceste sere, florile sunt duse pe perioada iernii, unde au nevoie de încălzire și de îngrijire atentă.

”Toate aceste flori le culegem înspre toamnă, le ducem în sere, le întreținem, pentru că ele nu rezistă la temperaturi negative. Este un fel de tradiție. Primăvara se răsădesc și toamna se strâng. Sunt foarte sensibile, și la 2-3 grade mor, deci trebuie avută mare grijă de ele. Avem câțiva angajați la Spații verzi care se ocupă de asta. Este o identitate a orașului”, spune primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Cu migală și pricepere, dărăbănenii au îngrijit cum se cuvine florile și le-au readus apoi în atenția turiștilor și a localnicilor. 

Florile se înmulțesc prin pui, este o specie de flori care nu se găsește în comerț. Pe timp de iarnă se încălzesc serele, apoi se copilesc și se plantează în altă locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *