Banca Mondială estimează o scădere de 11% a prețurilor energiei în 2023

scumpiri energie

Banca Mondială a declarat miercuri că se așteaptă ca prețurile la energie să scadă cu 11% în 2023, după o creștere de 60% în acest an, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, adăugând că o creștere globală mai lentă și restricțiile COVID din China ar putea duce la o scădere mai accentuată, transmite Reuters.

În cea mai recentă ediție a raportului Commodity Markets Outlook, banca a estimat un preț mediu al țițeiului Brent de 92 de dolari pe baril în 2023, care va scădea la 80 de dolari în 2024, dar care este mult peste media pe cinci ani de 60 de dolari.

Banca a precizat că exporturile de petrol ale Rusiei ar putea scădea cu până la 2 milioane de barili pe zi din cauza embargoului impus de Uniunea Europeană asupra produselor petroliere și de gaze rusești, coroborat cu restricții privind asigurările și transportul maritim, care intră în vigoare la 5 decembrie.

O propunere de plafonare a prețului petrolului din partea Grupului celor șapte ar putea, de asemenea, să afecteze livrările de petrol din Rusia, dar ar avea nevoie de participarea marilor piețe emergente și a țărilor în curs de dezvoltare pentru a fi eficientă, dar mecanismul nu a fost încă testat.

Banca Mondială a precizat că aprecierea dolarului și scăderea valorii monedelor din majoritatea economiilor în curs de dezvoltare au dus la creșterea prețurilor la alimente și combustibili, iar asta ar putea agrava insecuritatea alimentară care afectează deja 200 de milioane de persoane din întreaga lume.

„Combinația dintre prețurile ridicate ale produselor de bază și deprecierile persistente ale monedei se traduce printr-o inflație mai mare în multe țări”, a declarat Ayhan Kose, care conduce grupul Băncii Mondiale care elaborează raportul.

El a spus că economiile de pe piețele emergente și în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru „o perioadă de volatilitate și mai mare pe piețele financiare și de mărfuri la nivel mondial”.

Deprecierea monedei a însemnat că aproape 60% din economiile emergente și în curs de dezvoltare care importă petrol au înregistrat o creștere a prețurilor petrolului în monedă națională ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie, potrivit raportului. De asemenea, aproape 90% dintre aceste economii au înregistrat o creștere mai mare a prețurilor la grâu în monedele locale, se arată în raport.

Inflația prețurilor la alimente a fost în medie de peste 20% în Asia de Sud în primele trei trimestre din 2022, în timp ce alte regiuni, inclusiv America Latină și Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Africa Subsahariană și Europa de Est și Asia Centrală, au înregistrat o inflație a prețurilor la alimente cuprinsă între 12% și 15%.

În timp ce prețurile la energie se moderează, acestea vor fi în continuare cu 75% peste media lor din ultimii cinci ani, a precizat banca.

Se estimează că atât prețurile la gazele naturale, cât și la cărbune vor scădea în 2023 față de valorile record din 2022, dar prețurile la cărbunele australian și la gazele naturale din SUA ar urma să fie în continuare duble față de media lor din ultimii cinci ani până în 2024. Prețurile europene la gazele naturale ar putea fi de aproape patru ori mai mari, potrivit acestuia.

Între timp, producția de cărbune a crescut semnificativ, ceea ce a dus la sporirea producției exportatorilor, punând în pericol obiectivele privind schimbările climatice.