Băcăuani cu care ne mândrim: Valeria Bufanu-Ștefănescu. O atletă care a stabilit 62 de recorduri naționale

Într-o zi de 7 octombrie, acum 77 de ani în urmă, în orașul Bacău din România, se năștea o viitoare campioană a atletismului, Valeria Bufanu-Ștefănescu. Astăzi, ne amintim și celebrăm cariera impresionantă a acestei atlete românce care a devenit o figură marcantă în lumea sportului, obținând medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din 1972 de la München.

De la Bacău la marile competiții internaționale

Valeria Bufanu-Ștefănescu și-a început călătoria în lumea atletismului sub îndrumarea antrenorului Ion Butnaru în orașul natal, Bacău. De-a lungul carierei sale, a devenit o figură remarcabilă în probele de 80 m garduri, 100 m garduri, 100 m, 400 m garduri și pentatlon. Cu ambiție și dăruire, a devenit multiplă campioană națională în aceste discipline.

De-a lungul carierei sale, Valeria Bufanu-Ștefănescu a evoluat pentru cluburile Dinamo Bacău, Rapid și Dinamo București, iar pe parcursul acestei perioade, a reușit să participe de trei ori la Jocurile Olimpice. Momentul culminant a fost în 1972, când a obținut medalia de argint la proba de 100 m garduri la Jocurile Olimpice de vară din München. A fost o performanță remarcabilă care a adus mândrie țării sale și a consolidat statutul ei ca una dintre cele mai bune atlete din lume.

Succese la competiții europene și internaționale

Nu doar la Jocurile Olimpice a strălucit Valeria Bufanu-Ștefănescu. A câștigat și medalia de argint la Campionatul European de sală din 1973 de la Rotterdam. În plus, sportiva a adus acasă medalia de bronz la Universiada din 1970, tot la proba de 100 m garduri. La Campionatul European de sală din 1974 de la Göteborg, a obținut bronzul la proba de săritură în lungime.

În anul 1986, Valeria Bufanu-Ștefănescu s-a stabilit în Germania, unde și-a continuat viața după cariera sportivă. Însă, contribuția sa în atletism nu a fost uitată în România. În 2004, i-a fost conferit Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a, un omagiu binemeritat pentru realizările sale excepționale în sport.

Valeria Bufanu-Ștefănescu a fost o atletă desăvârșită, dotată cu calități motrice și un simț deosebit al ritmului. A reușit să stabilească nu mai puțin de 62 de recorduri naționale la sprint (plat și garduri) și ștafete, dintre care 23 în sală.

Astăzi, în ziua aniversării sale, ne amintim cu respect și admirație de Valeria Bufanu-Ștefănescu, o campioană care a adus mândrie României prin realizările sale uluitoare în atletism și care rămâne un model de excelență și perseverență pentru generațiile viitoare de sportivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *