Bacău| Zeci de sesizări la ITM. Angajatorii acuzați că nu plătesc salariile

inspectori-de-munca

În luna septembrie, mai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, pentru că au încălcat drepturi salariale esențiale. Au fost depuse 65 de petiții, ceea ce înseamnă o medie zilnică de aproape 3 sesizări, unele având mai multe semnături.

Angajații s-au plâns că nu li s-a plătit salariul, sporurile sau banii cuveniți pentru concediul de odihnă ori cel medical. Alții au sesizat că le-a fost desfăcut abuziv contractual individual de muncă sau că acest document nu le-a fost încheiat în formă scrisă. Câțiva au reclamat că au fost concediați fără să li se transmită anterior preavizul legal. Au fost și cazuri în care angajatorii au fost incriminați că nu le-au achitat salariaților banii cuveniți pe orele suplimentare de muncă efectuate sau că le-au refuzat eliberarea adeverinței privind activitatea desfășurată în unitatea lor.

În cele peste 50 la sută din cazuri, inspectorii ITM nu au găsit la angajatorii incriminați probele care să susțină cele reclamate, astfel că nu le-au putut da câștig de cauză semnatarilor petițiilor. Lor nu le rămâne decât să i se adreseze instanței, care va judeca în regim de urgență spețele referitoare la legislația muncii.

sursă: desteptarea