Bacau | Un baraj distrus de o viitura in 1991 va fi refacut cu bani prin PNRR

barajul belci

Barajul Belci, distrus de viitura in urma cu 32 ani va fi refacut prin fondurile PNRR. Constructia a fost executata în perioada 1958-1962 pe râul Tazlău, pentru alimentarea cu apă a Centralei Termoelectrice Borzești.

In noaptea de 28–29 iulie 1991, după o zi senină și fără precipitații, în bazinul râului Tazlău au căzut precipitații torențiale, cu caracter excepțional. Ploile au provocat o undă de viitură pe râul Tazlău, de circa 7 metri înălțime. Barajul din pamant a cedat si de atunci nu a fost reabilitat.

Acum, Administrația Bazinală de Apă Siret beneficiază de finanțare pentru trei proiecte, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C1 – Managementul apei:

Reducerea riscului la inundații pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, județul Bacău” – care are ca obiectiv final refacerea amenajării ca polder, pentru preluarea debitelor de viitură de pe râul Tazlău, în scopul reducerii riscului de inundații;

”Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita” – care are ca obiectiv final reducerea fenomenului de colmatare a Lacului Roșu prin reducerea volumelor de aluviuni tranzitate în cuveta lacului;

Supraînălțare diguri incinta Călieni-Nănești, județul Vrancea” – care are ca obiectiv final reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia Națională pentru Managementul Riscului la Inundații.

La această dată au fost demarate procedurile de achiziție pentru servicii de proiectare (fazele D.A.L.I, proiect tehnic și caiete de sarcini, precum și asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor) pentru acumularea Belci și respectiv pentru realizarea documentațiilor de avizare lucrări intervenție (DALI) pentru Lacul Roșu.