Bacău| O asistentă a murit, după ce medicul ar fi confundat un infarct cu o faringită

WhatsApp Image 2021-11-22 at 10.04.24

foto: vremeanoua

Acuze grave la adresa unui medic specialist de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Pe numele acesteia s-au depus mai multe plângeri, inclusiv la Colegiile Medicilor din Vaslui și Bacău, după ce o femeie de 67 de ani a fost adusă la UPU cu simptomele unui infarct în desfășurare, dar a fost diagnosticată faringită.

Deși pacienta acuza dureri puternice în piept și în gât, avea stări de greață și vărsături, doctorița i-a prescris un antibiotic, un algocalmin și un Nurofen. Îi făcuse și un EKG, însă după ce s-a uitat lung la el, tot la diagnosticul de faringită a rămas, așa că a trimis pacienta acasă, cu rețeta prescrisă.

Patru zile mai târziu, Nuțica B., fostă asistentă medicală, deceda din cauza unui infarct, care, din păcate, după cum acuză fiul femeii, Dorin Ilie, nu a fost „observat” de medicul Laura V.. Fiul și-a luat un avocat și este decis să lupte pentru dreptate.

Între timp, instituțiile abilitate trebuie să facă verificări și să stabilească dacă medicul și-a făcut sau nu datoria. Până atunci însă, în acest caz s-a pronunțat un medic cardiolog cu notorietate, precum Vasile Rădulescu. Acesta, văzând EKG-ul făcut pe 12 octombrie de medicul Vrabie, a spus: „Îmi pare rău. EKG-ul e de manual și prinde infarctul chiar în evoluția lui, practic atunci se defășura. E cumplit de trist”, a fost mesajul cunoscutului cardiolog.

Săptămâna trecută, la Colegiul Medicilor Vaslui a fost depusă o plângere. Un bărbat din județul Bacău cere ca o comisie de disciplină să ancheteze modul în care medicul i-a tratat mama, adusă la UPU Bacău cu un infarct în desfășurare, dar externată în aceeași zi cu diagnosticul de farigintă.

Degeaba a intuit imediat echipajul de pe Ambulanță că e vorba despre un caz grav, punând „cod 32 – urgență”, că la UPU Bacău medicul Vrabie nu doar că nu a considerat la fel, ba a certat-o pe pacienta care se ghemuise de durere, că „să nu se mai plângă atât, pentru o durere de gât”.

Pe Nuțica B. o cunoșteau toți din Spitalul Județean, că acolo muncise în calitate de asistentă medicală 42 de ani, de aceea fostele sale colege au intervenit pe lângă doctorița Laura V. să facă EKG și alte analize specifice în cazul unor afecțiuni cardiace, căci vasluianca nu le-a luat în seamă. A făcut totuși EKG-ul, care este și atașat plângerii către Colegiul Medicilor.

Pe imagine, spun cardiologi cu pricepere în domeniu, se vede infarctul în desfășurare, însă medicul, dacă se dovedește că anume așa este, iată că nu l-a băgat de seamă. I-a prescris Nuțicăi un antibiotic, un Nurofen și un algocalmin și a trimis-o acasă.

Fiul femeii, Dorin Ilie, în vârstă de 37 de ani, povestește cu durere că nu a mai plecat la București, de unde venise în grabă, când mama l-a anunțat că se simte rău și cheamă Ambulanța. A rămas lângă ea, de pe data de 12 octombrie, iar pe 16 octombrie, după prânz, femeia s-a prăbușit în locuință.

Fiul a chemat imediat Ambulanța, a venit repede un echipaj, însă, în ciuda eforturilor, nu s-a mai putut face nimic pentru fosta asistentă medicală, declarându-se decesul.

„Mama a murit în brațele mele. Sunt un om care vrea să se facă dreptate pentru moartea mamei”, spune acesta.

Colegiul Medicilor, cel competent să verifice dacă medicul a respectat protocolul în acest caz și a acționat ca un profesionist pentru viața pacientei Nuțica B. urmează să verifice cele întâmplate.

Între timp, Dorin Ilie, reprezentat de un avocat, spune că va face toate demersurile posibile, ca adevărul să iasă la iveală.

„Mama avea 67 de ani, dar era în putere, era un om activ. A ajuns la timp la spitalul din Bacău, la Urgențe, și putea fi salvată, dacă doamna doctor înțelegea de pe EKG că e vorba despre un infarct în desfășurare, nu despre o faringită. Nu e posibil ca oamenii să moară așa, pentru că avem urgentiști care nu pot, nu știu, nu reușesc să înțeleagă un EKG”, spune fiul femeii decedate.

sursă: vremeanoua