Bacau | Investiție europeana pentru corectarea torenților din bazinul hidrografic Măieruș

Corectarea torenților din bazinul hidrografic Măieruș, județul Bacău are un buget de 3,38 milioane de lei, din care 2,78 milioane de lei provin din PNRR. Investiția prevede consolidarea a 910 m de albie torențială, realizarea a 4 traverse, 3 praguri (1-1,5 m), 7 baraje (3-4 m) și va reține un volum de 5597 mc. Scopul acestei investiții este acela de a proteja obiective precum: captarea de apă a orașului Comănești (aproximativ 20.000 locuitori), localitatea Ciobănuș și restul localităților din aval, de-a lungul râului Trotuș, drumul național 12A și calea ferată și rețeaua de drumuri forestiere.

„Amenajarea bazinelor hidrografice torențiale este o acțiune foarte importantă-reducerea riscurilor generate de viituri. Fenomenele extreme din ultimii ani ne-au arătat că sunt necesare astfel de investiții, care au menirea de a proteja viața și bunurile oamenilor, obiectivele economice și chiar natura. Beneficiile unor astfel de investiții sunt clare: stabilizarea versanților și a malurilor, atenuarea debitelor de viitură, reținerea și consolidarea aluviunilor, protejarea localităților din aval, apărarea rețelelor de transport rutier și feroviar. Totodată, aceste lucrări se realizează cu grijă pentru natură, se vor instala scări de pești la orice prag mai înalt de 0,4 m pentru a nu împiedica migrația peștilor din apele de munte”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Investiția face parte din proiectul „Lucrări de corectare a torenților pentru reducerea riscurilor generate de viituri torențiale în bazinetele amplasate în fondul forestier național administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe raza județelor Bacău, Buzău, Suceava, Neamț, Hunedoara, Prahova, Vâlcea, Vrancea”.

Acesta are ca obiectiv reducerea riscului de inundații în vederea protejării persoanelor, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și obiectivul de protejare a mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind asigurarea în cursurile de apă permanente a migrației peștilor și asigurarea debitului ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *