Bacau | Doua noi focare de pesta porcina. 35 porci au fost sacrificati

pesta-porcina

A fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (P.P.A.) la porci domestici, în două gospodării din comunele Parincea și Pârjol, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

În localitatea Nănești, comuna Parincea au fost afectati de boală un număr de 3 porci, din care două suine au murit și unul a fost ucis iar în Pârjol, au fost afectate 32 de porcine din care unul cu semne clinice.

Încă de la notificarea suspiciunilor de boală, pe probele analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență în ambele focare.

Gospodăriile afectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

S-a procedat la uciderea preventivă, în condițiile legii, a unui porc rămas în exploatația din Nanești, si 32 de porci existenți in exploatatia din Pârjol, cu ecarisarea cadavrelor și dezinfecția în focare.

In cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost aprobate Programele de măsuri pe care D.S.V.S.A. Bacău și instituțiile cu atribuții le aplică în zonele de restricție, stabilite după cum urmează:

1. ZONELE DE PROTECȚIE cuprind pe o raza de 3 km in jurul exploatațiilor infectate, pentru focarul din Parincea comuna Parincea cu localitățile Parincea, Nanesti, Vladnic, Valeni și pentru focarul din Pârjol comunele Balcani și Pârjol cu localitățile Ludasi, Haineala ,Barnesti, Bahnaseni, Parjol ,Tarata ,Pustiana, Campeni.

2. ZONELE DE SUPRAVEGHERE cuprind pe o rază de 10 km în jurul exploatațiilor infectate, în care este inclusă și zona de protecție
• pentru focarul din Parincea comunele Ungureni (Bibiresti, Zlatari, Ungureni, Garla Anei), Tamași (Furnicari,Tamasi, Chetris), Parincea (Milestii de Sus, Milestii de Jos , Nastaseni, Poieni, Barna), Horgesti (Horgesti , Sohodor, Galeri, Recea, Marascu), Gioseni (Gioseni), Filipeni (Fruntesti, Slobozia, Filipeni, Valea Botului, Padureni), Pancesti (Petresti, Soci, Fundu Vaii), Vultureni (Dorneni, Ghilavesti, Godinestii de Sus, Godinestii de Jos, Medeleni, Valea Merilor, Valea Salciei), Oncesti (Barboasa)


• pentru focarul din Pârjol comunele Balcani (Frumoasa, Balcani, Schitu Frumoasa), Parjol (Basesti , Hemieni), Solont (Cucuieti, Sarata, Solont), Magiresti (Stanesti, Magiresti ,Sesuri), Ardeoani (Ardeoani, Leontinesti), Poduri (Cornet), Beresti Tazlau (Tescani), Scorteni (Floresti, Scorteni, Stejaru, Grigoreni, Bogdanesti), Strugari (Cetatuia, Strugari), Margineni (Podis), Blagesti (Poiana Negustorului)

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Comunicat de presa