Bacalaureatul de toamnă. Elevii susțin proba scrisă de limba română
Probele scrise ale examenului de bacalaureat, sesiunea august, încep, miercuri. Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris la examen. Primele rezultate vor fi afişate în 25 august. Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor.
Probele scrise se vor desfăşura în 137 de centre de examen, după următorul calendar:
- 16 august: Limba şi literatura română – proba E.a)
- 17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c)
- 18 august: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)
- 21 august: Limba şi literatura maternă – proba E.b).
„Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât şi electronic”, precizează Ministerul Educaţiei.
Elevii nemulțumiți de note vor completa, semna şi depune electronic o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere, mai arată Ministerul Educaţiei.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august.
Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.
La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană, în baza procedurii emise de Ministerul Educaţiei cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio, mai arată minsterul.