Bacalaureat cu zece probe şi admitere la liceu cu examen separat pe lângă Evaluarea Națională. Rectorii din România, ar putea avea dreptul la maxim două mandate

Bacalaureat cu zece probe şi admitere la liceu cu examen separat, pe lângă Evaluarea Naţională. Sunt noile propuneri cu care Ligia Deca vrea să reformeze, din nou, învăţământul. Părinţii şi profesorii sunt revoltaţi de proiect, iar elevii se plâng că presiunea clasei a XII-a ar fi uriaşă. Ar trebui să înveţe la mai multe materii, şi nu ar mai avea timp să se pregătească pentru facultate. 

Cele mai controversate modificări sunt cele legate de examenul de Bacalaureat şi admiterea la liceu. 

Noul Bacalaureat adună acum 10 probe în total. Limba şi literatura română, scris şi oral, 2 probe scrise pentru limbile străine şi 2 probe specifice profilului, adică real sau uman. Proiectul vine acum cu o altă probă, din ramura opusă de studiu. De exemplu, un elev la mate-info va da şi un examen socio-uman. Urmează Limba maternă, unde este cazul, şi competenţele digitale cu scris şi practică. Elevii vor putea susţine aceste din urmă teste şi în clasa a XI-a, nu neapărat la finalul clasei a XII-a. Noua lege ar urma să intre în vigoare în anul şcolar viitor pentru cei care încep un nou ciclu de învăţământ.

Profesorii şi părinţii sunt revoltaţi şi ei. Presiunea academică ar fi prea mare, mai ales în ultimul an de liceu, când copiii vor să se pregătească pentru admiterea la facultate. 

Controversată este şi admiterea la liceu în noua variantă prezentată de Ministerul Educaţiei. Evaluarea Naţională rămâne în picioare, dar mai apare un examen de admitere organizat de orice liceu care are o concurenţă mare la înscriere. Fie pentru o singură clasă, fie pentru toate clasele simultan. 

Schimbări apar şi la nivel universitar. Ligia Deca impune un număr maxim de 2 mandate pentru rectorii universităţilor din România, însumând cel mult opt ani de zile.