Azomureș își va reduce activitățile de producție din cauza creșterii prețurilor la energie

azomures-platforma (1)

Azomureș, singurul producător de îngrăsăminte pentru agricultură din România, a anunțat că își va reduce activitățile de producție pentru următoarele luni, fiind afectat de creșterea prețurilor la energie, potrivit news.ro.

 „Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele luni. Producţia de îngrăşăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România, preţurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât costurile de producţie”, a transmis compania.

În prezent, aproximativ 70% din producția europeană de îngrășăminte este oprită.

„Se împlineşte un an de când am atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creşterea preţurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piaţa energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziţie o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport  pentru industria care foloseşte gazul natural ca materie primă în activitatea de  producţie. Populaţia este sprijinită prin plafonarea preţului la gaz şi electricitate, dar  ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici  este cel mai mare pericol şi din păcate suntem în situaţia de a lua noi măsuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajaţilor noştri”, a declarat Harri Kiiski, directorul  general Azomureş.

Firmele care asigură diverse servicii pe platforma Azomureș au fost anunțate că li se va reduce activitatea cu 30% în următoarele luni, cei mai afectați fiind angajații acestor companii. Peste 200 de angajați direcți ai Azomureș vor fi delegați către alte companii sau vor intra în șomaj tehnic.