Azi se sarbatoreste Ziua Veteranilor din Teatrele de Operatii. Se implinesc 20 ani de la primul deces al unui militar roman in Afganistan

La 11 noiembrie, România, sărbătorește, anual, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, zi instituită prin lege în anul 2014, în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au luptat în misiunile desfășurate în afara teritoriului național.

Semnificația acestei zile este legată de faptul că, la 11 noiembrie 2003, își pierdea viața în urma unui atac insurgent, eroul sublocotenent (p.m.) Iosif-Silviu Fogorași, primul militar român căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan. Trei zile mai târziu, se stingea din viață și eroul sublocotenent (pm) Mihail Anton Samuilă, grav rănit în același atac.

In cadrul unui ceremonial militar desfășurat la sediul instituției, militarii Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” și ai unităților subordonate din Garnizoana Focșani, au adus un omagiu celor 30 de militari români căzuți la datorie și celor peste 200 de militari răniți pe timpul executării misiunilor în teatrele de operații, în perioada 1996-2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *