Axa strategică Iași–Suceava, mai aproape de realizare

292481447_405053531656356_5669172506907347490_n

A fost semnat contractul pentru realizarea lotului 3 din axa rutiera Iași – Suceava. Porțiunea de 40 de kilometri de drum face parte dintr-un proiect de infrastructura rutieră care leagă nu mai puțin de 22 de localități. Investiția se ridică la o valoare de 103 milioane de euro și va lega Iașul și Suceava de o rețea transeuropeană de transport.

Axa rutieră Iași-Suceava este unul dintre cele mai dezbătute proiecte de infrastructură rutieră. Aceasta va avea o lungime de 170 de kilometri și va lega peste 20 de localități din cele două județe. Procedurile de implementarea a proiectului au început în urmă cu mulți ani, însă din cauza lotului 3 din județul Iași, lucrările au fost amânate. Licitația a fost contestată în instanță de firmele constructoare, însă o firmă din Iași este câştigătoarea ultimei runde de reevaluări efectuate de Consiliul Judeţean pentru atribuirea contractului de lucrări. Astăzi a fost semnat contractul pentru execuția acestor lucrări, care trebuie finalizate până pe data de 31 decembrie 2023.

După șapte contestații la CNSC, patru plângeri la Curtea de Apel, un memorandum de revizuire după foarte mulți ani de așteptare astăzi se semnează contractul. Este firesc ca administrație să ne cerem scuze ieșenilor, deși nu a fost din vina noastră toată această întârziere. Sperăm că recuperăm tot acest timp pentru modernizarea acestui sector de drum care ne-a fost piatră de temelie ca realizări în acest mandat, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Lotul 3 din Axa strategică Iași – Suceava presupune modernizarea drumului județean 281 de la Belcești – Ceplenița – drumul național 28B și modernizarea drumului județean 281 de la drumul național 28B – Scobinți – Lespezi, în lungime de 40 km, aproape jumătate din lungimea totală a traseului axei.

Porțiunea de drum care tranzitează unitatea administrativ teritorială Sirețel este dezastru. Acum, dacă se va moderniza și traficul rutier va fi deschis mașinilor mari. Traseul se va scurta spre reședința de județ și este o altă oportunitate pentru dezvoltarea zonei, a spus Gelu Șpaiuc, primar comuna Sirețel.

Lotul 1 din axa rutieră Iași – Suceava prevede lucrări pe DJ 282 limită Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D, cu o distanță de peste 29 kilometri și cu o valoare de 12,7 milioane de euro. Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281), în lungime de 22 kilometri și are o valoare de 9,1 milioane de euro.