Axa rutieră Iași-Suceava, în pericol
Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră județeană din țară, Axa Iași – Suceava, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro este in pericol, spun cei din PSD. Ei trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca soseaua este surpata desi nu a trecut foarte mult timp de la executia lucrarilor, iar orice amanare poate duce la pierderea finantarii.
Pe porțiunea de drum surpată acum 5 luni au apărut acum adevărate cratere care au o adâncime de aproximativ 1 metru. În multe zone ale acestui traseu lucrările sunt de o calitate îndoielnică și există întârzieri mari de timp față de termenele de finalizare asumate prin contract. În acest context, recepția lucrărilor ar putea fi aproape imposibilă de realizat.
Bogdan Cojocaru, președinte PSD Iași
IN 00.32 Toate aceste lucruri nu si-au gasit rezolvare. Situatia pe Axa Iasi-Suceava se agraveaza pe zi ce trece iar o investitie asteptata atatia ani de zile, de foarte multi ieseni care folosesc acest drum, o investitie atat de importanta se deterioriaza inainte de a fi inaugurata. Este un exemplu de lucrare facuta de mantuiala, coordonata de Consiliul Judetean Iasi. 01.04
În urma fenomenelor meteo extreme înregistrate în primăvară, au apărut alunecări de teren care au afectat carosabilul în zona podului peste lacul Bulbucani, aflat în extravilanul comunei Gropnița pe DJ 281D. Expertiza a scos la iveală că riscurile identificate în studiile geotehnice de la faza SF s-au accentuat și că este nevoie ca soluția tehnică adoptată initial pentru stabilizarea zonei să fie completată cu o nouă soluție tehnică.
“Printr-o hotărâre de Consiliu Județean, tronsonul din DJ 281D unde au apărut alunecări de teren va fi predat în administrare DJADP care va avea sarcina de a implementa noua soluție tehnică. Până la începerea lucrărilor de remediere, vom securiza zona afectată, iar echipele DJADP vor face o serie de lucrări de stabilizare a versanților astfel încât drumul să rămână viabil. Remedierea acestor alunecări de teren este o provocare complexă, neprevăzută în soluția tehnică aprobată de fosta administrație județeană, dar ne asumăm responsabilitatea să aplicăm noi măsurile de consolidare corespunzătoare, astfel încât ieșenii să poată beneficia de infrastructură rutieră de calitate, așa cum ar fi trebuit de la bun început’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Pentru județul Iași, proiectul are costuri totale de 328 milioane lei: 169,3 milioane leisunt bani nerambursabili, iar158,5 sunt fonduri neeligibile – această sumă este asigurată de administrația județeană. Potrivit CJ, odată semnate toate contractele, valoarea efectivă a lucrărilor a scăzut la 316 milioane lei, iar costurile aferente ultimei porțiuni reprezintă mai bine de o treime din această sumă.