Axa rutiera Iasi-Suceava este de doua ori mai scumpa

Axa rutieră Iași – Suceava este un drum strategic si face parte dintr-un proiect care a fost lansat printr-o colaborare intre cele doua judete inca din anul 2014. Nici acum proiectul nu a fost finalizat desi presupune doar reabilitarea si modernizarea actualei infrastructuri rutiere pe o distanta de aproximativ 170 de kilometri. Totul se face cu decalaje foarte mari, iar autoritatile dau vina pe cresterea costurilor la materialele de constructii si a serviciilor desi proiectul s-ar fi putut realiza demult. 

47,7 milioane de lei. Cu atat s-a imprumutat Consiliul Judetean Iasi pentru a finaliza ultimul lot din Axa rutiera Iasi-Suceava. Ulterior, scumpirea materialelor de construcţii şi a mâinii de lucru a dus la creşterea costurilor pentru cele trei loturi ieşene cu aproape 25 de milioane de lei.

Marius Dangă, Vicepreședinte CJ Iași: „Un drum judetean care strabate un drum de 22 de comune.Noi ne dorim foarte mult sa il terminam anul acesta unul dintre cele trei loturi care au fost impartiti cei 100 de kilometri ai nostri. Doua sunt receptionate si al treilea ne dorim sa il receptionam acum. Constructorul este la operatiunile finale care mai pot fi facute in aceste conditii de vreme. Noi trebuie sa rectificam bugetul din creditul pe care l am facut.”

Primele două loturi au fost finalizate deja în martie, respectiv luna trecută, în vreme ce al treilea – ultimul atribuit, în vara anului 2022 – va fi gata până la sfârşitul acestui an. 

Marius Dangă, Vicepreședinte CJ Iași: „Ele au crescut proportional si la Suceava. Nu e nicio diferenta in ritmul de crestere. Din pacate, noi discutam de un proiect care a fost demarat in 2017 cu costuri din 2017. Consiliul Judetean s-a chinuit doi ani de zile sa atribuie contractele de lucrari atunci in 2017 si nu am reusit. Acele costuri erau mici atunci. In 2019 s-a decis actualizarea devizului la 326 de milioane de lei proiectul pe Iasi si Suceava a ajuns la 500 de milioane de lei. Lotul 3 s-a atribuit mai greu pentru ca am stat nu mai putin de un an si jumatate in instanta, si Curtea de Apel. Dar in extremis am reusit sa il atribuim. Am avut noroc de constructor care reuseste sa isi depaseasca graficul de implementare„.

Astfel, autoritatile spera ca proiectul sa fie gata pana la finalul anului.

Termenul iniţial pentru axa rutieră Iaşi-Suceava era 31 decembrie 2023, limită în care Iaşul încearcă să se încadreze pe Lotul 3, lung de 40,6 km, ultimul atribuit. Primele două loturi, 51 km de la Breazu până la Belceşti, au fost deja recepţionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *