Avocatul Poporului, propuneri pentru botezul nou-născuților

128091_botez-1


In urma tragediei de la Suceava unde un copil a murit in timpul botezului, reprezentanții Instituției Avocatul Poporului au avut zilele trecute o intalnire cu persoanele din conducerea Bisericii Ortodoxe Romane.

Avocatul Poporului a supus atenției Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, cateva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod. Institutia a propus includerea în programa universitara a Facultatilor de Teologie a unor cursuri privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preotii activi. De asemenea, s-a propus ca inainte de botez, preotii sa discute amanuntit cu familie referitor la starea de sanatate a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sanatate a copilului o impune si stabilirea modalitatii de efectuare a ritualului Botezului, adaptata fiecărui caz.

O alta propunere vizeaza incurajarea parintilor pentru stabilirea Botezului la o data la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fara a implica riscuri. Infaptuirea Tainei Botezului, in termen de 40 de zile de la nasterea copilului, nu este obligatorie si nu este prevazut un termen limita pana la care copilul poate fi crestinat.