Avocatii ameninta cu greva generala daca guvernul va impune o contributie de asigurari de sanatate in sistem neplafonat
Avocatii bucuresteni acuza ca, dupa doua saptamani de discutii, Guvernul isi mentine pozitia de a impune profesiile liberale cu o contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS) in sistem real, neplafonat, si isi anunta decizia ferma de a uza de toate demersurile si remediile legale, neexcluzand proteste ample si chiar o greva generala. Senatorul PNL Daniel Fenechiu, avocat, si-a exprimat si el sustinerea fata de punctul de vedere exprimat de membrii Baroului Bucuresti.
”Baroul Bucuresti- organ profesional care grupeaza si reprezinta interesele a peste 10.000 de avocati cu drept de exercitare a profesiei, constata cu regret, ca dupa 2 saptamani de dialog si mai multe memorii si puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR, informatiile care vin din zona guvernamentala confirma ipoteza ca Guvernul isi mentine pozitia de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S in sistem real, neplafonat. Impunerea unui C.A.S.S in sistem real, neplafonat, dubleaza sarcina fiscala a avocatilor si, practic, sanctioneaza performanta in profesie, fara a oferi insa nimic suplimentar in sfera contraprestatiei sistemului de sanatate”, afirma avocatii bucuresteni intr-un comunicat.
”Baroul Bucuresti va apara cu fermitate drepturile si interesele avocatilor si isi exprima speranta ca ratiunea si pragmatismul vor prevala in decizia Guvernului”, conchid avocatii din Capitala in comunicat.
Mesajul a fost preluat si distribuit si de catre senatorul liberal Daniel Fenechiu, el insusi avocat. ”Baroul Bucuresti va reprezenta si apara cu fermitate drepturile si interesele avocatilor! Nu excludem actiuni de protest sau chiar o greva generala!”, a scris Fenechiu.
Inca din 2 august, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania anunta ca profesiile liberale privesc cu ingrijorare informatiile aparute in spatiul public cu privire la intentiile Guvernului de a modifica Codul Fiscal si isi exprima public opozitia fata de orice majorare de impozite, taxe sau contributii care le afecteaza, precum si fata de orice modificare a regimului deductibilitatilor.
”Pozitia Uniunii Profesiilor Liberale din Romania a fost reiterata in intalnirea pe care reprezentantii profesiilor au avut-o astazi, 2 august 2023, cu Dl Marcel-Ioan Bolos, ministrul Finantelor Publice, relativ la informatiile publice in legatura cu proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale. Eliminarea plafonarii contributiei de asigurari sociale de sanatate si preconizata introducere a platii in sistem real la intregul venit, fara plafon – care practic dubleaza sarcina fiscala, precum si eliminarea deductibilitatii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5%, sunt masuri care descurajeaza profesiile liberale, cu consecinte asupra calitatii serviciilor oferite si costurilor acestora. Ministrul Finantelor Publice si-a manifestat intreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinand pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contributia de asigurari sociale de sanatate”, transmitea atunci UNBR, anuntand ca va trimite ministrului Finantelor propunerile Uniunii.